Τι συμβαίνει με το λογαριασμό σας στο Facebook σαν πεθάνετε;

Το Facebook επιτρέπει στους χρήστες του στην Αμερική να ορίζουν την "επαφή του κληρονόμου" και να δίνουν τη μετά θάνατον δυνατότητα διαχείρισης του λογαριασμού τους σε όποιον επιλέξουν όσο ζουν.

Η νέα ρύθμιση εντάσσεται στις επιλογές ασφαλείας του Facebook και επιτρέπει σε ένα έμπιστο μέλος της οικογένειας ή σε κάποιον φίλο να αναρτήσει ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο λογαριασμό του εκλιπόντος.

Επίσης, του επιτρέπει να διαχειριστεί τα αιτήματα φιλίας, να ενημερώσει τις φωτογραφίες προφίλ του χρήστη και το αρχειακό περιεχόμενο.

Οι συγκεκριμένες επαφές θα μπορούν επίσης να κατεβάσουν ένα αρχείο μηνυμάτων και φωτογραφιών του νεκρού, αλλά όχι τα ιδιωτικά μηνύματα και δεν θα μπορούν να αλλάξουν αυτά που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο Facebook.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις χιλιάδες των αιτήσεων στο κοινωνικό δίκτυο όταν οι χρήστες του πεθαίνουν, αφήνοντας το λογαριασμό τους αδρανή- ποιος τότε έχει τον έλεγχο και ποιος μπορεί να τον κλείσει;

Το Facebook έχει τοποθετήσει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τον έλεγχο των λογαριασμών μετά το θάνατο.

Έτσι, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μόνο μία επαφή ως "κληρονόμο". Το σύστημα επαφής «κληρονομιά» δεν έχει λόγο ύπαρξης εάν ένας χρήστης επιλέξει το σύντροφό του ως "κληρονόμο" και κατά τύχη πεθάνουν και οι δυο σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή σε κάτι παρόμοιο.

Εάν οι χρήστες δεν ορίσουν από μόνοι τους μια επαφή ως "κληρονόμο" αλλά έχουν χρίσει κάποιον ως  συγγενικό πρόσωπο, τότε αυτό το πρόσωπο θα είναι σε θέση να οριστεί από το Facebook ως "κληρονόμος".

Η νέα επιλογή για μεταθανάτια φροντίδα του λογαριασμό στο Facebook αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα για το τι συμβαίνει στην ψηφιακή υπόστασή σας όταν πεθάνετε.

Πρόκειται για ένα μακάβριο ζήτημα το οποίο όμως λογικά όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του δυτικού κόσμου θα τους απασχολήσει, έστω μια φορά στη ζωή τους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να έρθει και στη χώρα μας.

Πηγή: skai.gr