Η Κίνα εμποδίζει την πρόσβαση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο

Τρεις πάροχοι συστημάτων Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (Virtual Private Network- VPN), η Astrill, η StrongVPN και η Golden Frog, κατήγγειλαν ότι οι αναβαθμίσεις στα προγράμματα προστασίας του διαδικτύου, εμποδίζουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους.

Πολλοί Κινέζοι επωφελούνται από αυτές τις υπηρεσίες, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να επισκέπτονται ιστοσελίδες οι οποίες βρίσκονται εκτός της χώρας, πράγμα που θα ήταν αδύνατο να συμβεί χωρίς τη χρήση τέτοιων εργαλείων. Οι ιστοσελίδες που έχουν μπλοκαριστεί από την Κίνα περιλαμβάνουν κολοσσούς του ίντερνετ όπως η Google, το Facebook και το Twitter.

Η Κίνα χρησιμοποιεί ένα πολύ περίπλοκο σύστημα διαδικτυακής λογοκρισίας που περιορίζει τόσο τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι πολίτες, όσο και το τι μπορούν να αναζητούν αλλά και να συζητούν στο διαδίκτυο.

Το Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο λειτουργεί με το στήσιμο ενός ειδικού, κωδικοποιημένου συνδέσμου μεταξύ του υπολογιστή ενός χρήστη και της ιστοσελίδας ή της υπηρεσίας που θέλει να χρησιμοποιήσει, καθιστώντας την παρακολούθηση των δεδομένων της σύνδεσης δύσκολη.

Τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός αυτός έγινε για λόγους ασφαλείας. Ένας ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters υποστήριξε τις αλλαγές, λέγοντας πως αυτές οι αναβαθμίσεις στο εθνικό διαδικτυακό πρόγραμμα προστασίας έγιναν για να διατηρηθεί η ανεξαρτησία στον Κυβερνοχώρο της Κίνας!

«H νέα προσπάθεια από την Κίνα να καταστείλει τη χρήση των Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων έρχεται σε μια στιγμή όπου το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προσπαθεί να περιορίσει τη διαφθορά των ανώτατων αξιωματούχων», δήλωσε ο Xiao Qiang, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley. Οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης χρησιμοποιούνται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από ιδιώτες και συχνά είναι προσβάσιμες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Ο Sunday Yokubaitis, πρόεδρος της υπηρεσίας VPN Golden Frog, δήλωσε στο Reuters: «Η επίθεση που έγινε αυτή την εβδομάδα στα Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα είναι πολύ πιο περίπλοκη από αντίστοιχες ενέργειες που είχαμε δει στο παρελθόν».

Από την άλλη πλευρά, η Golden Frog διευκρίνισε ότι έχει παραμείνει ακόμα ανεμπόδιστη η πρόσβαση σε μερικούς από τους διακομιστές της.

Η StrongVPN, σε ανακοίνωσή που δημοσιεύθηκε στο site της, ανέφερε πως εργάζεται με επιμέλεια για να επαναφέρει την πρόσβαση στους διακομιστές που έχει στην Κίνα . Επίσης, είπε ότι οι πελάτες δεν πρέπει να προσπαθούν να συνδέονται σε ώρες αιχμής, ώστε να περιοριστεί η φόρτωση του δικτύου.
Πηγή: Πηγή: BBC