Το Philae «αναπηδά» στον κομήτη 67P (φωτό)

Τις πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες της «περιπέτειας» του οχήματος Philae, καθώς «αναπήδησε» επανειλημμένα κατά την προσεδάφισή του στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν από το μητρικό σκάφος Rosetta και απεικονίζουν το Philae να προσεγγίζει τον κομήτη και στη συνέχεια να πραγματοποιεί την πρώτη του «αναπήδηση», καθώς δεν μπόρεσε να προσδεθεί στο έδαφος του 67P.

Το βαρυτικό πεδίο του μικρού κομήτη δεν ήταν αρκετά δυνατό ώστε να συγκρατήσει το Philae στο έδαφός του.

Η σειρά των εικόνων παρουσιάζει το «ταξίδι» του Philae κατά τα πρώτα 30 λεπτά μετά την πρώτη επαφή του οχήματος με τον κομήτη, που ήταν και η πρώτη επιτυχημένη ελεγχόμενη προσγείωση ανθρώπινου οχήματος σε κομήτη στην ιστορία.

Το τελικό σημείο προσεδάφισης του σκάφους παραμένει άγνωστο. Το Philae έχασε κάθε επαφή με τη Γη την Παρασκευή, καθώς στο σημείο όπου έχει καταλήξει δεν εκτίθεται σε φως ώστε να φορτίσει τις μπαταρίες του με ηλιακή ενέργεια.

Πριν «κλείσει» όμως, πρόλαβε να συλλέξει δεδομένα από το έδαφος του κομήτη, που ήταν και ο βασικός στόχος της αποστολής του, και να στείλει σχετικά δεδομένα στους επιστήμονες στη Γη.

Τα μέλη της ESA ευελπιστούν πάντως πως σε κάποιο σημείο το όχημα θα εκτεθεί σε ηλιακό φως και θα μπορέσει να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.


Πηγή: ESA
Πηγή: skai.gr