«Εκπτώσεις» της Ιταλικής Προεδρίας στην κατάργηση του Roaming

Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην ΕΕ πιθανώς καθυστερήσει, σύμφωνα με σχέδιο πρότασης.

Η Neelie Kroes, απερχόμενη Επίτροπος υπεύθυνη για τις τηλεπικοινωνίες, είχε καταστήσει «ναυαρχίδα» της θητείας της την κατάργηση του roaming σε μια προσπάθεια να αναμορφώσει πλήρως τον τομέα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

Από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, το κόστος περιήγησης στο διαδίκτυο ήταν μειωμένο κατά το ήμισυ και οι κλήσεις μειώθηκαν κατά ένα τέταρτο, φέρνοντας την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής.

Και τον Απρίλιο, οι ευρωβουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισαν να καταργήσουν τα τέλη περιαγωγής από το 2016, σημειώνοντας το πρώτο βήμα στη νομοθετική διαδικασία.
Αλλά ένα νέο σχέδιο κειμένου από την Ιταλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, δεν κάνει καμία μνεία στην ημερομηνία που προτείνεται από το Κοινοβούλιο για κατάργηση του roaming- 15 Δεκεμβρίου του 2015.

«Αν και το σχέδιο είναι πιθανό να αναθεωρηθεί περαιτέρω, προτείνεται μια σταδιακή μείωση των τελών περιαγωγής προς το στόχο της πλήρους κατάργησης (RLAH) - μια στιγμή όπου κάποιος χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, ένα βρετανικό κινητό στην Ιταλία, θα έχει τις ίδιες χρεώσεις όπως στη Βρετανία.

Η νομοθετική ημερομηνία για την αρχική εισαγωγή του RLAH, που υπόκεινται σε μεταβατικά μέτρα και όρια θεμιτής χρήσης, θα πρέπει να οριστεί και είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα», αναφέρει το έγγραφο.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr