Παρακολουθήσεις στις κοινότητες του WoW και Second Life από την NSA

Αρνούμενη να περιοριστεί στο... φυσικό βασίλειο, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διεισδύσει στους φανταστικούς κόσμους on-line gaming, όπως αποκαλύπτουν τη Δευτέρα οι εφημερίδες Guardian και New York Times και ο ιστότοπος ProPublica, έχοντας ως πηγές έγγραφα που έχει διαρρεύσει ο πρώην σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στόχοι της NSA ήταν οι τεράστιες multiplayer κοινότητες των παιχνιδιών World of Warcraft και Second Life.

Στα έγγραφα της NSA, οι εισηγητές αυτών των παρακολουθήσεων προειδοποιούν πως οι on-line κοινότητες παιχτών μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο για τις ανώνυμες επικοινωνίες μεταξύ τρομοκρατών και εγκληματιών, έναν «τρόπο να κρύβονται ενώ είναι φανεροί», και συνεπώς συνιστούν ένα «πλούσιο σε στόχους δίκτυο επικοινωνιών».

Τα on-line παιχνίδια «είναι μία ευκαιρία!», τόνισε ένας άλλος αναλυτής, μία ευκαιρία που φαίνεται πως δεν αφέθηκε... ανεκμετάλλευτη. Σύμφωνα με τα επίμαχα έγγραφα, ο αριθμός των πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών που «έπαιζαν» μέσα στις κοινότητες του Second Life που χρειάστηκε να δημιουργηθεί μία ομάδα «αποτροπής συγκρούσεων» προκειμένου να μην υπάρξουν «φιλικά» μπερδέματα.

Με τη σωστή εκμετάλλευση, πίστευε η NSA, οι on-line gaming κοινότητες θα μπορούσαν να αποφέρουν στη υπηρεσία τεράστιες ποσότητες πολύτιμων δεδομένων, επιτρέποντας χάκινγκ έναντι πιθανών στόχων, το «χτίσιμο» δικτύων υπόπτων μέσω «λιστών φίλων», την απόκτηση φωτογραφιών και άλλων προσωπικών στοιχείων, και τον γεω-εντοπισμό.

Όμως, παρά τις φιλοδοξίες της NSA, ίσως τελικά το μέγεθος της απειλής να ήταν μικρότερο από ό,τι υπολόγιζαν.

Τα έγγραφα δεν αποκαλύπτουν ούτε μία αντιτρομοκρατική επιτυχία να προήλθε από τις παρακολουθήσεις στο World of Warcraft και το Second Life.

«Δεν έχουμε γνώση παρακολουθήσεων. Εάν γίνονταν, γίνονταν δίχως τη γνώση μας ή την άδειά μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Blizzard Entertainment, που φτιάχνει το World of Warcraft.

Έως τώρα δεν υπάρχει σχόλιο από τους δημιουργούς του Second Life.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από Guardian, NYT, ProPublica