«Φεστιβάλ των Κοινών»

Το Φεστιβάλ των Κοινών (CommonsFest) αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών.

Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών.

Μέσα από μία έκθεση, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβληθούν στο κοινό τα επιτεύγματα αυτής της φιλοσοφίας και να γίνει αφορμή για περαιτέρω υιοθέτησή της.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την ανάπτυξη των κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), οι οποίες με τον καιρό καλλιέργησαν και ανέδειξαν ένα νέο μοντέλο δημιουργίας, βασισμένο στην συνεργασία και την ελεύθερη ανταλλαγή γνώσης. Με βάση αυτό το μοντέλο, στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν και οι διάφορες κοινότητες Ανοιχτής Διαχείρισης (Open Peer-to-Peer Communities), οι οποίες έδωσαν την ώθηση για επέκταση αυτού του μοντέλου και σε πολλά αγαθά εκτός του ψηφιακού φάσματος.

Τα αγαθά αυτά δεν χαρακτηρίζονται ούτε ως ιδιωτικά, άλλα ούτε και ως δημόσια. Η ονομασία που τους δίνεται είναι «κοινά αγαθά». Είναι δηλαδή αγαθά στα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τον καθένα, βάσει ενός συνόλου αδειών που ορίζει την χρήση τους (Creative Commons, GPL κ.α.).

Εκτός από το software, σε αυτά συγκαταλέγονται σχέδια μηχανημάτων που προσφέρει το Open Source Ecology, εκτυπωτές τρισδιάστατων αντικειμένων (Rep-Rap), σχέδια για κατοικίες από το Wikihouse, σχέδια για αυτοκίνητα (Wikispeed), μπύρες (Freebeer), αναψυκτικά (Open-Cola), κ.α.

Επίσης, στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, η προσπάθεια διάσωσης παραδοσιακών σπόρων και η απεξάρτηση από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο γνώσης που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη εργασία. Επιπλέον, η επιστροφή στην φυσική δόμηση σε συνδυασμό με την έρευνα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για την κατασκευή μιας φιλικής και ενεργειακά αυτόνομης οικίας, και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, την δημιουργία οικο-κοινοτήτων.

Στο «Φεστιβάλ των Κοινών» συμμετέχει και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, υπάρχουν στο σάιτ http://commonsfest.info/

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, από 13 έως 21 Απριλίου.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή