Πέρασε και δεν... ακούμπησε ο αστεροειδής (upd)

«Ήλθον είδον και απήλθον» χωρίς να προκαλέσει καταστροφές -ή και το τέλος του κόσμου όπως διατείνονταν κάποιοι- ο περίφημος αστεροειδής 2012 μήκους σχεδόν 46 μέτρων και βάρους 143.000 τόνων. Πάντως, ο 2012 DA14 πλησίασε τον πλανήτη μας περισσότερο από κάθε άλλο ουράνιο σώμα αυτού του μεγέθους, προκαλώντας το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Δεδομένου του μικρού όγκου του, ο 2012 DA14 δεν ήταν ορατός με γυμνό μάτι από κανένα σημείο του πλανήτη μας, ούτε καν από την τα καλύτερα σημεία παρατήρησης όπως η Αυστραλία, η Ασία και η ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, όσοι έχουν τα μέσα, μπορούν να δουν τον «επισκέπτη» μας είτε με κιάλια είτε με τηλεσκόπιο.

Συγκριτικά με άλλους αστεροειδή ο 2012 DA14 είναι μάλλον... μικρός. Ενδεικτικά, ο μετεωρίτης που κατέπεσε στον σημερινό Κόλπο του Μεξικού πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια και οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων είχε μήκος περίπου 9,6 χιλιομέτρων.

Παρά ταύτα, εάν ο 2012 DA14 συγκρουόταν με τη Γη, θα προκαλούσε τεράστια ζημιά, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με 2,4 εκατομμύρια τόνους TNT και «σβήνοντας» από το χάρτη οτιδήποτε σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Σημειώνεται
ότι το πέρασμα του 2012 DA14 δεν έχει καμία σχέση με την πολύκροτη πτώση ενός μετεωρίτη στην ανατολική Ρωσία, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα δύο σώματα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ