Θύμα Κινέζων χάκερ και η Wall Street Journal

Θύμα Κινέζων χάκερ έπεσε και η Wall Street Journal, όπως ανακοίνωσε χθες με δελτίο Τύπου εκπρόσωπος της εταιρείας Dow Jones & Co., στην οποία ανήκει η εφημερίδα. Στο δελτίο αναφέρεται πως, αν και προχθές ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των υπολογιστών συστημάτων της εφημερίδας, η ασφάλεια τους «παραμένει ακόμη ανοικτό θέμα». «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας με ειδικούς και τις αρχές, ώστε να προστατεύσουμε τους πελάτες, τους εργαζόμενους και τις πηγές μας», τονίζει η ανακοίνωση.

Σε σημερινό άρθρο στην έντυπη έκδοσή της, η Wall Street Journal σημειώνει ότι στα μέσα της περσινής χρονιάς ειδοποιήθηκε από το FBI για «ύποπτη» διακίνηση δεδομένων από το γραφείο της στο Πεκίνο. Η εφημερίδα προσέλαβε ειδικούς σε θέματα κυβερνοασφάλειας, οι οποίοι ανακάλυψαν πως οι χάκερ παραβίασαν πρώτα το τοπικό δίκτυο στο γραφείο στην κινεζική πρωτεύουσα, από το οποίο απέκτησαν τελικά πρόσβαση στα υπολογιστικά συστήματα της εφημερίδας σε όλο τον κόσμο.

Παρακολουθώντας τις κινήσεις των χάκερ, οι ειδικοί μπόρεσαν επίσης να διαπιστώσουν για το τι είδους πληροφορίες ενδιέφεραν τους κυβερνοεγκληματίες. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στόχος των χάκερ ήταν να «κατασκοπεύουν» τα ρεπορτάζ που αναφέρονταν στην Κίνα, και όχι να αποκομίσουν κάποιο οικονομικό όφελος ή να παραποιήσουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο γνώριζαν με ποια θέματα ασχολούνταν ανά πάσα στιγμή οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, αλλά και ποιες ήταν οι πηγές τους. «Εξάλλου, στο παρελθόν οι κινεζικές αρχές έχουν τιμωρήσει πολίτες που έχουν συνεργαστεί με ξένα ΜΜΕ», επισημαίνεται στο άρθρο.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι New York Times αποκάλυψαν ότι χάκερ από την Κίνα είχαν διεισδύσει στο υπολογιστικό δίκτυο της εφημερίδας, για να κατασκοπεύουν τα ρεπορτάζ της. Σε αυτή την περίπτωση, όπως σημειώνουν οι New York Times σε online δημοσίευμα στο σάιτ τους, οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την παραβίαση είναι παρόμοιες με αυτές του κινεζικού στρατού. Η εφημερίδα δηλώνει επίσης βέβαιη πως τα κίνητρα ήταν πολιτικά, στο οποίο συνηγορεί το γεγονός ότι η παραβίαση έγινε την ίδια περίοδο που δημοσιογράφοι της ερευνούσαν το σκάνδαλο χρηματισμού συγγενών του κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao.

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ αντέκρουσε τις κατηγορίες. «Είναι ανεύθυνο να διατυπώνονται τέτοιες εικασίες χωρίς αδιάσειστα στοιχεία», είπε. «Η κινεζική κυβέρνηση έχει θεσπίσει νόμους που ποινικοποιούν τις κυβερνοεπιθέσεις και έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταπολεμήσει αυτές τις δραστηριότητες».
Πηγή: skai.gr