Αμερικανός επιστήμονας: Νέοι «Γαλιλαίοι» οι ιταλοί σεισμολόγοι

Δριμύ κατηγορώ κατά της ιταλικής δικαιοσύνης για την καταδίκη έξι σεισμολόγων σε εξαετή φυλάκιση εκφράζει η επιστημονική κοινότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άρθρο του αμερικανού επιστήμονα Μάικλ Χάλπερν στο επιστημονικό ιστολόγιο Equation, που φιλοξενήθηκε την Τρίτη σε ιταλικά ΜΜΕ όπως το RAI News.

Ο Χάλμπερν, κάνει λόγο για γελοία και επικίνδυνη απόφαση την οποία οι αμερικανοί αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδοκιμάσουν και ο ιταλός πρόεδρος Τζίορτζιο Ναπολιτάνο να ανατρέψει:

«Αφότου ορισμένες μικρότερες σεισμικές δονήσεις έπληξαν την κωμόπολη Άκουιλα, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μια μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, ήταν απίθανη, άλλα όχι αδύνατη, δίνοντας έμφαση στην αβεβαιότητα της γνώσης τους.

»Μετά το χτύπημα του σεισμού, οι επιστήμονες βρέθηκαν κατηγορούμενοι, και η Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση προειδοποίησε ότι "οι κατηγορίες μπορεί να βλάψουν τις διεθνείς προσπάθειες για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών και των συναφών κινδύνων, διότι ο κίνδυνος θα αποθαρρύνει τους επιστήμονες, ή όσους εργάζονται στον τομέα της σεισμολογίας να συμβουλεύουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχος ή και να εργάζονται στο πεδίο της σεισμολογίας και να προβαίνουν σε εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου".

»Η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) επισήμαινε σε επιστολή της (προς τις ιταλικές αρχές): "Χρόνια ερευνών, πολλά εξ αυτών από διακεκριμένους σεισμολόγους στη χώρα σας, έχουν καταδείξει ότι δεν υπάρχει καμία αποδεκτή επιστημονική μέθοδος για την πρόγνωση των σεισμών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιόπιστη προειδοποίηση των πολιτών σε μια επικείμενη καταστροφή (...) ανησυχούμε ότι το να υπόκεινται οι επιστήμονες σε ποινικές διώξεις για την τήρηση αποδεκτών επιστημονικών πρακτικών μπορεί να έχει ως συνέπεια την ανησυχία των ερευνητών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών που απαιτούνται για την πρόοδο της επιστήμης και την αποθάρρυνση τους να συμμετέχουν σε θέματα με μεγάλη σημασία για τα κοινά".

Και ο Χάλπερν συνεχίζει: «Φανταστείτε εάν η κυβέρνηση ασκούσε ποινική δίωξη κατά των τοπικών μετεωρολόγων σας επειδή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την ακριβή διαδρομή ενός τυφώνα. Ή να έστελνε τους επιδημιολόγους στο δικαστήριο επειδή δεν προέβλεψαν τις επικίνδυνες συνέπειες ενός ιού. Ή να έμπαιναν βιολόγοι που μελετούν την άγρια πανίδα στη φυλακή για την αποτυχία τους να προβλέψουν την επίθεση μια αρκούδας. Οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε θέση να μοιράζονται αυτά που γνωρίζουν - και να παραδέχονται ό,τι δεν γνωρίζουν - χωρίς το φόβο να θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνοι αν οι προβλέψεις τους δεν επαληθευτούν.

«Αυτό που συμβαίνει προέρχεται από τη γενέτειρα του Γαλιλαίου. Υποθέτω ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ» καταλήγει σκωπτικά ο αμερικανός επιστήμονας.

Πηγή: Eπιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας