Τabeo: Ο υπολογιστής ταμπλέτα των 117 ευρώ (για παιδιά)

Την κατασκευή και πώληση ενός «παιδικού» υπολογιστή ταμπλέτα με χαμηλό κόστος (149,99 δολάρια - 117 ευρώ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια αμερικανική εταιρεία, μόνο που η εταιρεία αυτή δεν είναι μια από τις «συνήθεις ύποπτες» Apple, Microsoft ή Hewlett Packard, αλλά η εταιρεία λιανικής πώλησης παιχνιδιών Toys “R” Us.

Πρόκειται για το Tabeo, τον υπολογιστή ταμπλέτα με οθόνη 7 ιντσών και λειτουργικό Android. Η συσκευή απευθύνεται (αυστηρά;) σε ανηλίκους με οθόνη αφής, «χαρούμενο σχεδιασμό» και έντονα χρώματα, απλουστευμένη χρήση, αποθηκευμένες εκπαιδευτικές εφαρμογές καθώς και ένα πλήρως οργανωμένο on line κατάστημα εφαρμογών.

Η ταμπλέτα θα χρησιμοποιεί την νεότερη έκδοση του λειτουργικού συτήματος Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) και θα έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο μέσω WiFi. Ωστόσο, θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά από τα καταστήματα της Toys “R” Us ή την ιστοσελίδα της εταιρείας. Θα αρχίσει να διατίθεται στις ΗΠΑ στις 21 Οκτωβρίου, ενώ μπορεί να αντέξει τα «βασανιστήρια» στην οποία τα παιδιά συχνά αρέσκονται να υποβάλλουν κάθε παιχνίδι τους, έχοντας ειδικό ελαστικό περίβλημα.

Όσον αφορά το on line κατάστημα, θα διαθέτει 7.000 δωρεάν εφαρμογές για «κατέβασμα», ενώ χιλιάδες ακόμη θα διατίθενται προς πώληση. Η ταμπλέτα διαθέτει 4GB μνήμης, αλλά και δυνατότητα επέκτασης μέσω μιας θύρας microSDHC.

Η Toys “R” Us έχει μεριμνήσει και για όσους γονείς ανησυχούν για τις... διαδικτυακές εξορμήσεις των βλασταριών τους με το Τabeo. Οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης παραμέτρων στην συσκευή όπως πόσο χρόνο θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σε ποιες ημέρες, ενώ θα λαμβάνουν και ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αν τελικά τα παιδιά τους (τα σημερινά παιδιά διακρίνονται για την ευστροφία τους...) καταφέρουν τελικά να παρακάμψουν τους περιορισμούς.

Η ανακοίνωση της εταιρείας κάνει λόγο για «σχεδόν 10» (με άλλα λόγια εννιά...) εκπαιδευτικές εφαρμογές που στόχο έχουν να διδάξουν τα παιδιά το αλφάβητο, αριθμητική, αλλά και εξειδικευμένα θέματα όπως φωτογραφία και... μαγειρική.

Αυτή τη στιγμή εκτός του Τabeo, στην αγορά των «παιδικών» ταμπλετών -η οποία παρότι «σνομπάρεται» από τους μεγάλους του χώρου όπως η Apple γνωρίζει άνθηση στις ΗΠΑ- υπάρχουν τα LeapPad της LeapFrog Enterprises, InnoTab της VTech, Kurio Kids Tablet της TechnoSource και Meep Kids Tablet της Oregon Scientific. Όλες οι συσκευές κοστίζουν 150 δολάρια.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας