Κλείσιμο

Την πρώτη του διαδρομή πραγματοποίησε το όχημα που βρίσκεται στον Άρη

Το όχημα που ανέπτυξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, στα πλαίσια της ανεπάνδρωτης διαστημικής αποστολής «Curiosity», ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του διαδρομή στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μηχανικός της NASA, Ματ Χέβερλι, ανέφερε ότι την Τετάρτη το όχημα διένυσε μια απόσταση 4,5 μέτρων, έκανε αναστροφή και διένυσε άλλα 2,5 μέτρα προς τα πίσω. Κατά τον επιστήμονα της ΝΑΣΑ οι επιτυχείς μετακινήσεις του οχήματος στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη επιβεβαιώνουν ότι το έδαφος του Άρη είναι σταθερό.

Φωτογραφίες από το διαστημικό όχημα δείχνουν αποτυπώματα από τις ρόδες του οχήματος στην επιφάνεια του Άρη κατά την διαδρομή που διένυσε. Η NASA λέει ότι το όχημα έχει επίσης συλλέξει με επιτυχία δείγματα εδάφους από την επιφάνεια του πλανήτη και ότι κάθε πτυχή του προγράμματος εξελίσσεται εξαιρετικά καλά.

Το Curiosity είναι εξοπλισμένο με όργανα για την μελέτη της γεωλογίας του Άρη, των καιρικών συνθηκών του και των επιπέδων ραδιενέργειας που επικρατούν εκεί. Η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά δύο χρόνια. Το όλο πρόγραμμα που στοίχισε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια έχει ως κύριους στόχους να ερευνήσει εάν υπήρξε ποτέ ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη και εάν θα μπορούσε να συντηρηθεί εκεί ζωή στο μέλλον.
Πηγή: skai.gr