Οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν καινοτόμο σχέδιο για «έξυπνες πόλεις»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ένα καινοτόμο σχέδιο ύψους 365 εκατ. € ετησίως, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης «έξυπνων» τεχνολογιών στις πόλεις, δήλωσαν στον Τύπο εκπρόσωποι της ΕΕ την Τρίτη (10 Ιουλίου).

Για το 2013, έχουν δεσμευτεί 365 εκατ. € από τα ταμεία της ΕΕ για την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών.
Παραδείγματα έργων περιλαμβάνουν αθόρυβα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία, δορυφορική τεχνολογία με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας και μηχανισμούς γρήγορης φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το ανακοινωθέν της ΕΕ για το θέμα αυτό τονίζει ότι η βελτίωση της απόδοσης και της βιωσιμότητας των ευρωπαϊκών πόλεων είναι ζωτική δέσμευση για τους στόχους του 2020, μιας και οι αστικές περιοχές καταναλώνουν το 70% της ευρωπαϊκής ενέργειας, ενώ περίπου 1% του συνολικού ΑΕΠ, πηγαίνει σε κόστη συμφόρησης.

Έρευνα και καινοτομία

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Siim Kallas, υπεύθυνος για τις μεταφορές, έκανε έκκληση για αστική έρευνα και καινοτομία, από τη στιγμή που «οι ευρωπαϊκές πόλεις πλήττονται κυρίως από τροχαία ατυχήματα, συμφόρηση, χαμηλή ποιότητα αέρα και φασαρία» σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές.

Η Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για την ψηφιακή ατζέντα, ανέφερε επίσης «τους μικροσκοπικούς αισθητήρες που συγκεντρώνουν ενέργεια από το περιβάλλον και κάνουν πιο κομψά τα ρούχα μας, τα αυτοκίνητά μας, τους δρόμους και τον ευρύτερο κόσμο τριγύρω», προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι «επιστημονική φαντασία».

Σύμφωνα με τους στόχους σύμπραξης των «έξυπνων πόλεων», η Kroes είπε ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή «οι περισσότερες πόλεις είναι «άλογες», υπογραμμίζοντας την προσπάθεια της ΕΕ να διευκολύνει την κίνηση, να μειώσει τις σπατάλες και να ελαττώσει τις εκπομπές ρύπων.

«Οι έξυπνες πόλεις είναι πράσινες πόλεις», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών, το οποίο όπως είπε, εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στην κατανάλωση του 8%-10% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Η έκκληση για προτάσεις «έξυπνων πόλεων» συνδέεται με άλλα καινοτόμα εγχειρήματα της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για «μελλοντικές και αναδυόμενες τεχνολογίες» που θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ χρηματοδοτήσεων, στα επόμενα 10 χρόνια. Ανάμεσα στα σχέδια είναι και οικιακά ρομπότ καθώς και υλικά νανοτεχνολογίας που καταγράφουν χρονικές διακυμάνσεις στη συμπεριφορά του σώματος.

«Δε θα γίνει σε μία μέρα»


Η Kroes είπε ότι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στις πόλεις θα πάρει κάποιο χρόνο, εξαιτίας των «ισχυρών ειδικών συμφερόντων και της αντίστασης για την κατάργηση των εμποδίων» σε τομείς όπως η τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, οι μεταφορές, η ενέργεια, η περίθαλψη και η διαχείριση των αποβλήτων.
Είπε ότι οι εταιρείες είναι, κάποιες φορές, απρόθυμες ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στην ανάληψη ενός μεγάλου ρίσκου σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έξοδο από τα τρέχοντα συστήματα.

Το ανακοινωθέν της Επιτροπής της ΕΣΚ είπε επίσης ότι η Ευρώπη έχει λιγοστούς πόρους για πειραματισμό, και τόνισε ότι θα εξετάσει τα σχέδια που θα ήταν τα πιο αποδοτικά, όσον αφορά στο κόστος.

Αυτό, σύμφωνα με τη δήλωση, θα σημαίνει επαναχρησιμοποίηση και εύρεση πολλαπλών χρήσεων των υπαρχουσών υποδομών, ιδιαίτερα μιας και τα τρέχοντα συστήματα είναι πολύ πιθανό να ξεπεραστούν ή να κατασταθούν περιττά, λόγω των νέων τεχνολογιών στα χρόνια που έρχονται.

Απόψεις

Ο Επίτροπος Ενέργειας Gunther Oettinger είπε ότι στόχος της Κομισιόν είναι να «βάλει τη βιομηχανία στο παιχνίδι της συνεργασίας για τις πόλεις μας» και ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη τεχνολογιών σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι οποίες μπορούν εν συνεχεία να χρησιμοποιηθούν για σχεδιασμό πόλεων, για δημόσιους διαγωνισμούς και πολιτικές κατασκευών.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr