Κλείσιμο

Σε συμβιβασμό 48 εκατ. ευρώ κατέληξε η διαμάχη της Apple με την κινεζικη Proview για το «iPad»

Η αμερικάνικη εταιρεία τεχνολογίας Apple διευθέτησε μια υπόθεση με την κινέζικη Proview για το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων (48 εκατομμύρια ευρώ). Η νομική διαμάχη σχετιζόταν με την πνευματική ιδιοκτησία του ονόματος “iPad”, το οποίο χρησιμοποιείται από την Apple για γνωστό προϊόν της.

Βάση της Proview, το συγκεκριμένο όνομα ήταν κατοχυρωμένο από το 2000 στην κινέζικη αγορά, ως αποτέλεσμα της εγγραφής του. Αντιθέτως, η Apple, ισχυρίζεται ότι είχε αποκτήσει τα δικαιώματα του ονόματος “iPad” παγκοσμίως έπειτα από αγορά το 2009 από την θυγατρική της, Proview στην Ταϊβάν, έναντι του ποσού των 55.000 δολαρίων (44.000 ευρώ). Κατά την Proview, η εν λόγω θυγατρική της δεν έχει δικαίωμα πώλησης πνευματικών δικαιωμάτων για την κινέζικη αγορά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η νομική διαμάχη.

Με τη διευθέτηση της υπόθεσης, η Proview ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση των iPad στην Σαγκάη, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό. Αντιθέτως, η πώλησή τους απαγορεύτηκε μόνο σε ορισμένες περιοχές της Κίνας.

«Όταν η Apple έρχεται αντιμέτωπη με μια αγωγή, ιδιαίτερα στην Κίνα, είναι πιο θετικό απλά να την διευθετήσει και να συνεχίσει» δηλώνει ο Άντριου Μίλροϊ της συμβουλευτικής εταιρείας Frost & Sullivan, δεδομένου ότι η Κίνα είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές των προϊόντων Apple. «Θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση της αναστάτωσης στις πωλήσεις της εταιρείας», συνεχίζει ο Μίλροϊ.
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ