Brite Solar: Φωτοβολταϊκά σε κάθε τζάμι!

Αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει από το παράθυρο και ταυτόχρονα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια! Τα διάφανα φωτοβολταϊκά πάνελ της εταιρίας Brite Solar, μίας από τις 21 φιναλίστ του πρώτου διαγωνισμού «η Ελλάδα Καινοτομεί!», μπορούν να μπουν σε κάθε παράθυρο, επηρεάζοντας ελάχιστα την ορατότητα.

Ακόμα, επειδή μετατρέπουν το φως σε ενέργεια με μια ηλεκτροχημική διαδικασία, αντί της κλασσικής με τους ημιαγωγούς, παράγουν ενέργεια και από το εσωτερικό, τεχνητό φως.

Και το καλύτερο; Καθώς τα υλικά που συνθέτουν τις φωτοευαίσθητες κυψέλες εναποτίθενται στο γυαλί μέσω εκτυπωτών ψεκασμού, τίποτα δεν σας εμποδίζει να διακοσμήσετε τα τζάμια σας με την αγαπημένη σας εικόνα, η οποία θα ομορφαίνει το χώρο σας και θα γεμίζει τις μπαταρίες σας – κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Η Brite Solar είναι μέχρι στιγμής η μόνη εταιρία που, ενσωματώνοντας μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, μπορεί να παράγει διαφανείς ηλιακές κυψελίδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράθυρα, ενταγμένα στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, διατηρώντας σταθερή απόδοση μεγάλης τάσης ή μεγάλου ρεύματος.

Η τεχνολογία της εταιρίας, θα βοηθήσει στην κατασκευή κτιρίων, τα οποία θα παράγουν μέρος της ενέργειας που καταναλώνουν, είτε αποδίδοντάς την στο εθνικό δίκτυο, είτε καταναλώνοντάς την άμεσα. Και οι εφαρμογές δεν σταματούν εδώ: σκεφτείτε τις ηλιοροφές των αυτοκινήτων, τα θερμοκήπια ή ακόμα και τα ηχοπετάσματα που τοποθετούνται στο πλάι πολύβουων δρόμων: καθώς το κόστος των πρωτοποριακών αυτών πάνελ είναι συγκρίσιμο με αυτό των κοινών υαλοπινάκων, οι εφαρμογές τους είναι άπειρες!

Αναρωτιέστε πότε θα μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά παράθυρα στα σπίτια μας; Ήδη, η εταιρία από την Πάτρα έχει κατοχυρώσει μια σειρά από πατέντες για την τεχνολογία της αυτή σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ και μεγάλες εταιρίες παραγωγής γυαλιού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μπει η ιδέα σε μαζική παραγωγή. Σύμφωνα με τον Δρ. Π. Λιανό, επιστημονικό διευθυντή της Brite Solar, το προϊόν τους βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διάθεσή του στο εμπόριο!

Όμως, τι σκέφτονται τα μέλη της ομάδας της Brite Solar για το διαγωνισμό και τη συμμετοχή τους σ’ αυτόν; Ο Δρ. Ηλίας Σταθάτος, τεχνικός διευθυντής της εταιρίας, σημειώνει ότι «ο διαγωνισμός αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ καινοτόμου ιδέας και παραγωγής», συμπληρώνοντας ότι «η διαδικασία κρίσης και βράβευσης ήταν αξιοκρατική και διαυγής, καθώς προκρίθηκαν και βραβεύθηκαν ιδέες που είχαν σαν τελικό αποτέλεσμα ένα προϊόν» και προτείνοντας σε όσους «έχουν μια ενδιαφέρουσα επιστημονική ιδέα που τυγχάνει πρακτικής εφαρμογής, να συμμετέχουν» στο δεύτερο διαγωνισμό.

Αν εσείς το σκέφτεστε ακόμα, δείτε εδώ το βίντεο με την εμπειρία της Brite Solar από τον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ΣΕΒ και της Eurobank.

Και, αν η κούραση και οι δυσκολίες της έρευνας σας καταβάλλουν, ακούστε και τη συμβουλή του Γιάννη Κατσαγούνου, process engineer της εταιρίας από την Πάτρα: «οι δυσκολίες στην έρευνα και την επιχειρηματικότητα είναι δεδομένες», λεει, ωστόσο συμβουλεύει το νέο επιχειρηματία να επιμείνει: «να πιστεύει στον εαυτό του, στις ιδέες του, στις δυνατότητές του. Και να μην εγκαταλείψει μέχρι να πετύχει το στόχο του».
Πηγή: skai.gr