Λίγα «Like» για μετοχές της Facebook & αγωγές για απόκρυψη στοιχείων

Πυκνώνουν τα σύννεφα γύρω από την αγορά μετοχών της Facebook, καθώς η αξία της μετοχής κατρακυλά ενώ η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, βασικός υποστηρικτής της εισαγωγής του τεχνολογικού κολοσσού στο χρηματιστήριο, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρίας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, και τράπεζες που συμμετείχαν στη διαδικασία, περιλαμβανομένης της Morgan Stanley, έχουν δεχτεί αγωγές από πολλούς επενδυτές διότι απέκρυψαν προγνώσεις που υποβάθμιζαν την κερδοφορία του Facebook.

Η πολύκροτη δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών της Facebook ξεκίνησε στις 17 Μαΐου. Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι η εταιρία θα αντλούσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια από τη μετοχοποίησή της, προσθέτοντας ότι η χρηματιστηριακή αποτίμησή της Facebook θα άγγιζε τα 100 δισ.

Παρά τις ευχάριστες προβλέψεις, ερωτηματικά παρέμεναν γύρω από την ικανότητα του εσωστρεφή Διευθύνοντα κ. Ζούκερμπεργκ να διαχειριστεί μία εισηγμένη εταιρία δισεκατομμυρίων.

Η πραγματικότητα επιβεβαίωσε αυτές τις ανησυχίες. Κατά τη λήξη της χθεσινής (22 Μαΐου) συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η αξία της μετοχής υποχώρησε 18% κάτω από την τιμή προσφοράς των 38 δολαρίων, αναζωπυρώνοντας κριτικές ότι η τιμή ήταν αδικαιολόγητα υψηλή.

Τα πρώτα σημάδια της τρικυμίας είχαν εμφανιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Facebook υποχρεώθηκε να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που θα διέθετε προς πώληση κατά 25%, σε 421,2 εκατομμύρια. Παράλληλα, αυξήθηκε και η τιμή προσφοράς από 28-35 δολάρια σε 34-38 δολάρια.

Σκοτεινοί είναι οι ουρανοί και για την Morgan Stanley, η οποία αντιμετωπίζει ξεχωριστή μήνυση από έναν αγοραστή μετοχών. Ο επενδυτής ισχυρίζεται ότι ένας αναλυτής της τράπεζας, που συμμετείχε στην προετοιμασία της δημόσιας εγγραφής, διέρρευσε αρνητικές πληροφορίες για τη Facebook ώρες προτού αρχίσουν οι πρώτες αγοραπωλησίες.

Η έρευνα διενεργείται από την πολιτεία της Μασαχουσέτης, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών δεν αποκλείει την εμπλοκή της στην υπόθεση.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος