Το τέλος της εποχής του PC διέγνωσε πρώην κορυφαίο στέλεχος της Microsoft

Πριν από λίγα χρόνια, ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους σπουδαιότερους τεχνολογικούς οραματιστές της εποχής μας, είχε δηλώσει πως όνειρό του ήταν να υπάρχει ένα PC (Personal Computer ή Προσωπικός Υπολογιστής) «σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι». Μέχρι πρόσφατα, το όνειρο του συνιδρυτή της Microsoft έμοιαζε εφικτό, λίγα χρόνια όμως αντιστοιχούν πλέον σε αιώνες στον κόσμο της τεχνολογίας και η φιλοδοξία αυτή φαντάζει πια απολίθωμα.

Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη Ρέι Όζι, του ανθρώπου που επιλέχθηκε προσωπικά από τον Γκέιτς το 2006 ώστε να τον διαδεχθεί στη θέση του τεχνολογικού καινοτόμου της Microsoft. Ο Όζι, θρυλικός προγραμματιστής του Lotus Notes, ήταν ο άνθρωπος που θα εξασφάλιζε τη μετάβαση του κολοσσού του Γκέιτς από το σχεδιασμό λειτουργικών συστημάτων στον κόσμο του διαδικτύου, όπου ήταν πια εμφανές ότι θα διεξαγόταν η μάχη για τον καταναλωτή του 21ου αιώνα.

Ο Όζι τελικά έμεινε μόλις τέσσερα χρόνια στη Microsoft, πετυχαίνοντας ως ένα βαθμό να αλλάξει τον τρόπο σκέψης της εταιρίας. Το σημαντικότερο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε όμως είναι πως η εποχή του PC έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Άνθρωποι συζητούν για το εάν βρισκόμαστε σε ένα μετά – PC κόσμο. Γιατί συζητούν για αυτό, βεβαίως βρισκόμαστε σε έναν μετά – PC κόσμο» δήλωσε την Τετάρτη, 7 Μαρτίου, ο Όζι σε ένα συνέδριο τεχνολογίας που οργανώθηκε από το ιστολόγιο GeekWire, προσθέτοντας ότι το PC «δεν θα πεθάνει» αλλά ότι παραγκωνίζεται από τις «έξυπνες» συσκευές που υπάρχουν πλέον όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λιγοστές ώρες αφότου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, τόνισε την γένεση μιας νέας εποχής με πρωτοστάτη το iPad.

Πιο ενδιαφέρον ερώτημα για τον Όζι είναι το τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Microsoft, καθώς βρίσκεται υπερκερασμένη από πρωτοπόρους ανταγωνιστές όπως η Apple και η Google. Σύμφωνα με τον πρώην Αρχιτέκτονα Λογισμικού της Microsoft, όλα θα κριθούν από την επιτυχία των Windows 8, που μπορούν να «τρέξουν» σε ταμπλέτες με χαμηλής ισχύος επεξεργαστές και θα ανταγωνιστούν τα iPad της Apple, ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν οι ιθύνοντες της Microsoft.

«Αν τα Windows 8 πάρουν μια μορφή που οι καταναλωτές θα θέλουν να αγοράσουν» τότε το μέλλον είναι καλό, προέβλεψε ο Όζι. Αντίθετα, αν το κοινό στραφεί προς φορητές συσκευές χωρίς Windows τότε η συνέχεια προβλέπεται δυσοίωνη.
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος