Κλείσιμο

Πρωταθλήτρια χωρίς αντίκρισμα στην καινοτομία η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν «πρωταθλήτριες» σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της καινοτομίας, ωστόσο οι επιχειρήσεις παραμένουν απαισιόδοξες για την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών τους, σύμφωνα με έρευνα για την παγκόσμια καινοτομία.

Το «Βαρόμετρο για την Καινοτομία» διαπίστωσε ότι 4 από τις 5 ευρωπαϊκές χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα συνολικά 22 κρατών, κατατάχθηκαν στις 10 πρώτες θέσεις.

Η Γερμανία ήρθε 2η, ενώ Βρετανία, Γαλλία και Σουηδία πήραν την 7η, 8η, και 9η θέση αντίστοιχα.
Η Ιταλία κατετάγη 11η ενώ η Πολωνία έμεινε χωρίς βαθμολογία.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκαν στην ίδια έρευνα οι επιχειρήσεις αναφορικά με το πόσο ικανοποιημένες είναι με το περιβάλλον «καινοτομίας» στις χώρες τους, Πολωνία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ήταν 3η, 4η, 5η και 6η αντίστοιχα μεταξύ των πιο απαισιόδοξων.

Το Βαρόμετρο για την Καινοτομία ανατέθηκε από την αμερικανική εταιρεία General Electric και πραγματοποιήθηκε από την συμβουλευτική εταιρεία StrategyOne.

Η οικονομική κρίση πλήττει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων στην καινοτομία

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση «διαβρώνει» την αξιοπιστία των επιχειρήσεων στην καινοτομία. 9 στα 10 στελέχη επιχειρήσεων έκαναν λόγο για αυξανόμενη δυσκολία πρόσβασης σε εξωτερική χρηματοδότηση ή για μείωση διάθεσης για ρίσκο.

Στη έρευνα συμμετείχαν 2.800 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων σε 22 κράτη την περίοδο 15 Οκτωβρίου και 15 Νοεμβρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία (92%) των στελεχών είπε ότι η καινοτομία αποτελεί το βασικό συστατικό για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, και 86% συμφώνησε ότι η καινοτομία συνιστά τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα τους.

Αντίθετα, στελέχη από Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουηδία και Σιγκαπούρη έκαναν λόγο για υψηλά επίπεδα ικανοποίησης όσον αφορά στον περιβάλλον για την καινοτομία στις χώρες τους.

«Η καινοτομία αποτελεί ένα ισχυρό μοχλό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγορές για την οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα της ζωής των πολιτών», τόνισε ο Beth Comstock, αντιπρόεδρος της General Electric.

Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr