Κίνδυνος να «φουσκώσουν» οι λογαριασμοί στα κινητά των ευρωπαίων

Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα της ΕΕ, Neelie Kroes, βρίσκεται κάτω από έντονη πίεση κρατών μελών που απειλούν να καθυστερήσουν ή να αλλοιώσουν την πρότασή της να καταργήσει τα διασυνοριακά τιμολόγια για κλήσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη μέχρι το 2016.

Οι υπουργοί Επικοινωνιών της ΕΕ, οι οποίοι είχαν συνάντηση χθες στις Βρυξέλλες (13 Δεκεμβρίου), σχεδόν ομόφωνα, υπογράμμισαν την ανάγκη να διερευνηθούν περαιτέρω τεχνικές λύσεις στην εφαρμογή των βασικών πτυχών της πρότασης Kroes.

Ο νέος κανονισμός για το roaming «δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει τεχνικές λύσεις, αλλά μόνο γενικές αρχές», δήλωσαν οι υπουργοί.

Το περασμένο καλοκαίρι, η  Kroes είχε προτείνει δύο σημαντικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά για τις υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) - αποσύνδεση και εικονικούς χειριστές. Η αποσύνδεση επιτρέπει στους πελάτες να αποσυνδέουν τους χειριστές όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας πως οι πελάτες παίρνουν πάντα την καλύτερη διαπραγμάτευση για την προσφορά σε οποιαδήποτε χώρα, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξουν κάρτα SIM.

Σχετική με την αποσύνδεση ήταν η ιδέα του ανοίγματος του ανταγωνισμού για τις υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) σε εντελώς νέους εφοδιαστές – όπως ονομάζονται οι εικονικοί χειριστές - που ειδικεύονται στην πώληση πακέτων περιαγωγής.

Και στις δύο διατάξεις χρειάζεται να εφαρμοστούν τεχνικές λύσεις. Αλλά ενώ ο χρόνος τελειώνει – Ο ισχύοντας κανονισμός περιαγωγής λήγει στα μέσα του 2012 -  δε φαίνεται στον ορίζοντα επί του παρόντος συμφωνία σχετικά με αυτές.

«Βιαζόμαστε», είπε η  Kroes, μιλώντας στους 27 Υπουργούς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ κατά τη διάρκεια δημόσιας σύσκεψης του Συμβουλίου.  Σε περίπτωση που το χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί, τα ανώτατα όρια στις τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής θα εξαφανιστούν από το επόμενο καλοκαίρι, με τον κίνδυνο να υπάρχουν φουσκωμένοι λογαριασμοί για τους ευρωπαίους πελάτες όταν κάνουν διασυνοριακές κλήσεις κινητής τηλεφωνίας.

Παρά την πίεση του χρόνου, πολλά κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι η αγορά δεν είναι ακόμη έτοιμη να επιλέξει μία τεχνική λύση, ειδικά όταν πρόκειται για το ακανθώδες ζήτημα της αποσύνδεσης.
Μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Vodafone θα μπορούσε πράγματι να επωφεληθούν από το μέτρο μέσα από την αξιοποίηση των μεγάλων διευρωπαϊκών δικτύων τους για να προσελκύσουν πελάτες από τις μικρότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό και από τους νεοεισερχόμενους και να δουν τα περιθώρια κέρδους τους επικίνδυνα μειωμένα. Οι καταναλωτές είναι πιθανό να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές για λίγο, αλλά η μείωση του ανταγωνισμού θα αντιστρέψει την τάση αυτή πιθανότατα μακροπρόθεσμα.

Οι υπουργοί παρόλα αυτά πρότειναν αναμονή για την παροχή τεχνικών συμβουλών από την ομάδα των τηλεπικοινωνιακών αρχών (BEREC) πριν από την εφαρμογή ειδικών τεχνικών λύσεων. Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να εξετάσουν τις διαθέσιμες τεχνολογίες για να επιτρέψουν κάρτες SIM διπλής ταυτότητα που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις υπηρεσίες της τόσο σε εθνικό όσο και μια διασυνοριακή επιχείρηση.

Έχοντας επίγνωση του περιορισμένου χρονικού πλαισίου, κάποιοι υπουργοί πρότειναν την υιοθέτηση ενός σχεδίου Β σε περίπτωση που το τεχνικό έργο πάρει πάρα πολύ καιρό. «Η Επιτροπή θα πρέπει να παρέχει επιλογές σε περίπτωση που δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε ένα νέο κανονισμό μέχρι τον Ιούλιο του 2012», τόνισε ο Βρετανός εκπρόσωπος.

Κοινοβουλευτικά εμπόδια
Οι καθυστερήσεις για την αποσύνδεση είναι επίσης πιθανό να αναβάλουν άλλες βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με εικονικούς φορείς. Όπως φαίνεται από το όνομά τους, οι εικονικοί φορείς δεν διαθέτουν δικό τους δίκτυο και βασίζονται σε καθιερωμένες εθνικές επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, οι οποίες έχουν αναπτύξει το δίκτυό τους κατά τη διάρκεια των ετών.

Πιθανοί εικονικοί φορείς συχνά δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο ή τον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών και περιλαμβάνει παίκτες όπως οι Carrefour, η Tesco και η Poste Italiane. Χωρίς την αποσύνδεση, θα ήταν αδύνατο για αυτούς να εισέλθουν στην αγορά υπηρεσιών περιαγωγής.

Περαιτέρω πρόοδος μπορεί επίσης να παρεμποδιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ευρωβουλευτής που είναι υπεύθυνη για τον κανονισμό για την περιαγωγή, Angelika Niebler (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), πρότεινε αλλαγές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν εικονικές επιχειρήσεις από την είσοδο στην αγορά περιαγωγής, ακόμη και με την εισαγωγή της αποσύνδεσης .
Ο Niebler θέλει να αναγκάσει τις εικονικές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν μια σειρά από διαδικασίες που θεωρούνται από ορισμένους ειδικούς ως ο λόγος που οι εναλλακτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών δεν έχουν απογειωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά περιαγωγής.

Oρόσημα
Πρώτο τρίμηνο του 2012: Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο και του Συμβουλίου αποσκοπούν στην έγκριση του κανονισμού για την περιαγωγή στην πρώτη ανάγνωση.
Μέσα του 2012: Λήξη τρέχοντα κανονισμού για την περιαγωγή.

Απόψεις
Η Επίτροπος της ΕΕ ψηφιακό θεματολόγιο, κα Neelie Kroes δήλωσε  πως τεχνικές εργασίες θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν γρήγορα για να βρεθούν λύσεις για την αποσύνδεση. «Ελπίζω ότι δεν θα πάρει πάρα πολύ καιρό», είπε. "Πρέπει να αφήσουμε το πεδίο εφαρμογής αυτής της λύσης να λειτουργήσει. Είμαστε ανοιχτοί στην εξέταση άλλων λύσεων εφαρμογή εφ 'όσον παρέχουν εύκολες επιλογές για τους καταναλωτές. Κάλεσα τους υπουργούς να σημειώσουν πρόοδο. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

Η BEUC, η Ευρωπαϊκή Ομάδα Καταναλωτών, έχει ταχθεί στο πλευρό των κρατών μελών σχετικά με το ζήτημα της τεχνικής ουδετερότητας. "Ο κανονισμός δεν θα πρέπει να αναφέρει τυχόν ειδικές λύσεις για την αποσύνδεση. Θα πρέπει να περιέχει ακριβώς τις αρχές, όπως η διαλειτουργικότητα και η ευχρηστία, " δήλωσε στην EurActiv  η Monika Stajnarova, νομικός συνεργάτης στη BEUC.

«Για λόγους συνέπειας και ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι σχετικές διατάξεις των Οδηγιών Πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων κατά των διακρίσεων και της διαλειτουργικότητας, ισχύουν και για τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρόσβασης βάσει του παρόντος κανονισμού», λέει η ευρωβουλευτής Angelika Niebler (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία) σε μια από τις τροποποιήσεις του κανονισμού για την περιαγωγή που προτείνονται στο σχέδιο έκθεσής της.

"Εάν αυτή η υποχρέωση πρέπει να εφαρμόζεται σε εικονικές επιχειρήσεις, η συγχώνευση των νέων αυτών επιχειρήσεων θα ήταν αδύνατη στην Ευρώπη, καθώς η ίδια η εφαρμογή των διαδικασιών της οδηγίας για την πρόσβαση στους νεοεισερχόμενους έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής η αιτία του αποκλεισμού τους από την αγορά," υποστήριξε ο Innocenzo Genna, Ευρωπαϊος σύμβουλος για τη σύνδεση των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών φορέων (ECTA).

Ιστορικό
Τον Ιούνιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε έναν κανονισμό που βάζει όρια στις τιμές των διασυνοριακών κλήσεων κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, τον λεγόμενο «κανονισμό για την περιαγωγή».

Η παρέμβαση της ΕΕ περιορίστηκε στο ζήτημα της περιαγωγής επειδή οι εγχώριες κλήσεις εξακολουθούν να αποτελούν αρμοδιότητα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Ο πρώτος κανονισμός για την περιαγωγή αποκλείει, επίσης, τα γραπτά μηνύματα και δεδομένα. Μια δεύτερη ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ το 2009, με την εισαγωγή περαιτέρω μέτρων για την βαθμιαία μείωση των ανώτατων ορίων για τη φωνητική περιαγωγή, μαζί με τις εγγυήσεις κατά των «φουσκωμένων λογαριασμών» για την περιαγωγή δεδομένων.

Τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή πρότεινε ένα τρίτο κανονισμό για την περιαγωγή και ανακοίνωσε σχέδια για τη δομική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς όσον αφορά τις τηλεφωνικές κλήσεις περιαγωγής μειώνοντας τις τιμές χονδρικής πώλησης και ανοίγοντας την αγορά σε νέους φορείς παροχής υπηρεσιών.

Τα μέτρα αυτά έπρεπε να εξαλείψουν τις διαφορές για τις διασυνοριακές τηλεφωνικές κλήσεις, λέγοντας ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα είναι πλέον αναγκαία από το 2016. 
Πηγή: EurActiv.gr