Η ΕΕ ελέγχει καταγγελίες για την απόκτηση του Skype από τη Microsoft

Θα απαιτήσει τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το διαχωρισμό της τηλεφωνικής υπηρεσίας μέσω διαδικτύου του Skype, από το σύστημα της Microsoft Windows πριν να επιτρέψει τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των δύο εταιρειών;

Σε αποστολή που απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ, η ιταλική σταθερής τηλεφωνίας και voice over internet protocol (VoIP) τηλεφωνικός πάροχος Messagenet SpA  υποστήριξε ότι η συγχώνευση με τη Microsoft θα αυξήσει τη δεσπόζουσα θέση του Skype στις αγορές τηλεφωνίας βασισμένης στο ίντερνετ και στην βιντεο-τηλεφωνία.

Η Messagenet  ζήτησε από την Επιτροπή να απαιτήσει το διαχωρισμό του Skype από τη Windows για να μην έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στον ανταγωνισμό εξαιτίας της ευκολότερης πρόσβασης των χρηστών της Microsoft στο Skype, που μπορεί να επηρεάσει τους αντίπαλους παρόχους τηλεφωνίας μέσω ίντερνετ.

«Η αντι-ανταγωνιστική ομαδοποίηση του Skype στο Λειτουργικό σύστημα της Microsoft θα πρέπει να αποτρέπεται σε κάθε περίπτωση,»αναφέρει η επιστολή που διαβάζεται από τη EurActiv.

Η απόκτηση της τάξεως των 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Skype από τη Microsoft, η μεγαλύτερη της ιστορίας της, θα επιτρέψει νέα τηλέφωνα της εταιρείας λογισμικού για να ανταγωνιστεί απευθείας με την Google και τα smartphones της Apple, τα οποία ήδη διενεργούν βιντεο-κλήσεις.

Η Συμφωνία εγκρίθηκε από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον Ιούνιο. Η έγκριση της ΕΕ είναι ένα από τα υπολειπόμενα ρυθμιστικά εμπόδια πριν από την τελειοποίηση της συμφωνίας.

Η κίνηση της Messagenet καθρεπτίζει παρόμοιες δράσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί από τους παραγωγούς των by browsers το 2009, όταν ζήτησαν με επιτυχία το διαχωρισμό του Microsoft's browser Internet Explorer από τα Windows (βλ. Ιστορικό).

Η έλλειψη διαλειτουργικότητας του Skype 
Η Messagenet επίσης έκανε έκκληση στο αντιμονοπωλιακό σώμα της ΕΕ να καθαρίσει τη συγχώνευση μόνο υπό την προϋπόθεση ότι το Skype κάνει τις τηλεφωνικές της υπηρεσίες διαλειτουργικές με άλλους παρόχους  διαδικτυακής τηλεφωνίας.

«Το Skype και η  Microsoft θα πρέπει να υποχρεούνται να κάνουν διαλειτουργικά τη φωνή IP-to-IP και τη βιντεο-τηλεφωνία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες της, με την αποκάλυψη στους ανταγωνιστές των διασυνδέσεων που απαιτούνται έτσι ώστε τα προϊόντα τους να είναι σε θέση να «συνομιλούν»με το ευρύτατα διαδεδομένο λογισμικό του Skype, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών φωνής HD,»αναγράφεται στην επιστολή.

Το Skype δεν επιτρέπει στις ανταγωνιστικές υπηρεσίες να συνδεθούν με το λογισμικό της, καθιστώντας ως εκ τούτου αδύνατον στους χρήστες ανταγωνιστικών υπηρεσιών να καλέσουν τους πελάτες του Skype.

Η δεσπόζουσα θέση του Skype στην αγορά των διαδικτυακών τηλεφωνικών κλήσεων αποθαρρύνει ήδη την ανάπτυξη ανταγωνιστικών υπηρεσιών, κυρίως λόγω της έλλειψης διαλειτουργικότητας, υποστηρίζει η ιταλική εταιρεία.

Εάν το Skype μπορεί να προσθέσει στην μεγάλη κοινότητα χρηστών της την κολοσσιαία πελατειακή βάση της Microsoft, θα υπάρξει ένα περαιτέρω αθέμιτο πλεονέκτημα για το Skype. «Οι πρώτες επιπτώσεις της προτεινόμενης συγχώνευσης θα είναι μια ακόμη πιο αυστηρή προσέγγιση στη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Skype , ώστε να αποκλείσουν τους ανταγωνιστές από την αγορά,»αναγράφει η επιστολή.

Περισσότερα δεινά στον ορίζοντα
Μια δεύτερη επιστολή με κριτικές παρατηρήσεις παρόμοιες με αυτές που εκφράστηκαν από τη Messagenet, κατατέθηκε από μια ένωση του κλάδου που εκπροσωπεί τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Παράλληλα, παρόμοιες καταγγελίες είναι πιθανόν να έχουν παραληφθεί από την επιτροπή, αναφέρουν πηγές.  

Οι καταγγελίες είχαν αποσταλεί στην Επιτροπή σαν παρατηρήσεις στη διαδικασία διαβουλεύσεων από τις Βρυξέλλες πριν από την απόφαση για τη συγχώνευση μεταξύ της Microsoft και του Skype που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Οκτωβρίου.

«Όπως σε κάθε περίπτωση συγχώνευσης, μελετούμε τις παρατηρήσεις που λαμβάνονται από τρίτους,»δήλωσε η αντιμονοπωλιακός  εκπρόσωπος  Amelia Torres, χωρίς να εισχωρεί σε λεπτομέρειες για το αποτέλεσμα της ανάλυσης. 

Ιστορικό
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft έχει εναχθεί για λόγους ανταγωνισμού. Τον Ιανουάριο του 2009, δημοφιλείς browsers όπως η  Google Chrome, η  Mozilla και η Opera,  κατήγγειλαν στην Επιτροπή ότι η ομαδοποίηση του Internet Explorer με τα  Windows θα παρείχε στη Microsoft το 90% του μεριδίου στην αγορά των browser σε υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αντίπαλοι browsers δήλωσαν πως θα ήταν αδύνατο από μέρους τους να ταιριάξουν με ένα τέτοιο πλεονέκτημα διανομής.

Σε απάντηση στη μονοπωλιακή χρέωση η εταιρεία αποφάσισε τον Ιούνιο του 2009 να μεταφέρει τα Windows 7 χωρίς τον Internet Explorer. «Η Microsoft φαίνεται ότι αποφάσισε να εφοδιάσει τους καταναλωτές λιανικής πώλησης με μία νέα έκδοση των Windows χωρίς κάποιον web browser,»αναφέρει σε δήλωσή της η Επιτροπή αντιδρώντας στην κίνηση της Microsoft. « Αντί για περισσότερες επιλογές, η Microsoft αποφάσισε να προσφέρει λιγότερες».

Αργότερα τον Οκτώβριο, ο γίγαντας Redmond υποκλίθηκε περεταίρω στις αιτήσεις της επιτροπής και δέχτηκε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους χρήστες των Windows XP, Windows Vista και  Windows 7 να επιλέξουν τον browser της επιλογής τους μέσα από μια λίστα με δώδεκα. Ως μέρος της διαδικασίας εγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, οι χρήστες δύνανται να επιλέξουν ανάμεσα στο Safari, τη  Google, τον  Mozilla Firefox, τον Internet Explorer ή άλλους σε μια «οθόνη επιλογής»πριν από την έναρξη του νέου τους υπολογιστή. 
Πηγή: EurActiv.gr