Μετρώντας από το τρία ως το επτά

An τα Windows 3.0 έφεραν την πρώτη μεγάλη αναγνώριση της πλατφόρμας από το ευρύ κοινό ως εναλλακτική του DOS, ήταν η επόμενη έκδοση, τα Windows 3.1 αυτά που κατέστησαν το λειτουργικό απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε υπολογιστή. Τα 3.1 έφεραν μια σειρά από μικροδιορθώσεις στα προβλήματα της προηγούμενης έκδοσης καθώς και ενισχυμένη σταθερότητα. Ωστόσο, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους ήταν η ενσωμάτωση των «Πολυμεσικών Επεκτάσεων», δηλαδή ορισμένων τεχνολογιών γραφικών και ήχου που έθεταν τις βάσεις για τα Multimedia PC του μέλλοντός μας.

Η τεράστια επιτυχία των Windows 3.1 δε σήμαινε ότι η Μάικροσοφτ μπορούσε να επαναπαυθεί. Ειδικά καθώς, μετά την διάλυση της συνεργασίας της με την IBM, αφού η Μάικροσοφτ ήθελε να επικεντρωθεί στα Παράθυρα ενώ η ΙΒΜ ήθελε όλα να στηριχθούν στο OS/2. Το γεγονός ότι τα Windows υπερκέρασαν αγοραστικά το OS/2 επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο εταιριών.

Από το 1992 ως το 1995 η Μαϊκροσοφτ διορθώνει bugs, απλοποιεί τον τρόπο λειτουργίας, ενημερώνει αρχεία, καλυτερεύει drivers. Ήδη, με τα Windows 3.1 και τα Windows for Workgroups (WfW) ανοίγουν το δρόμο για το απλό κοινό στην ευκολότερη πρόσβαση στο ίντερνετ, το οποίο τότε έβγαινε από τα σπάργανα. Ακόμη, από την κυκλοφορία των Windows NT και μετά, η Microsoft δημιουργεί δύο εκδόσεις ―μία για απλούς χρήστες και μία εταιρική. Συνήθως, η πιο «προχωρημένη» εταιρική δανείζει χαρακτηριστικά στην επόμενη έκδοση των«μικρομεσαίων» Windows.

Απώτερος στόχος της εταιρίας είναι η ενοποίηση των δυο παράλληλων εκδόσεων ―ώστε απλοί και εταιρικοί χρήστες να χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό σύστημα. Μια πρώτη τέτοια προσπάθεια αποτελεί το «πρότζεκτ» Σικάγο, όπως ήταν το προσωρινό κωδικό όνομα των «Windows 95». Τα τελευταία αναβαθμίζονται προς τα 32bit, και ανακοινώνονται ως διάδοχος και των δύο προηγούμενων εκδόσεων, Windows NT και 3.1. Δυστυχώς, το σχέδιο αποδεικνύεται υπερφιλόδοξο, και ο συγκερασμός των δυο εκδόσεων των Windows δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μια πενταετία αργότερα, με την κυκλοφορία των Windows XP.

Τα Windows 95 κυκλοφορούν τον Αύγουστο του 1995. Είναι ασύμβατα με εναλλακτικές εκδόσεις του DOS, άλλων εταιριών, και λειτουργούν μόνο ως «386 Enhanced» εφαρμογή, πράγμα το οποίο τους επιτρέπει αξιοποίηση έως 2 GB εικονικής μνήμης για τα προγράμματα. Στα επόμενα χρόνια θα κυκλοφορήσουν ορισμένες ακόμα διορθωτικές εκδόσεις των Windows 95 (95Α, 95Β, 95C κλπ) οι οποίες προσθέτουν νέα λειτουργικότητα, όπως υποστήριξη συσκευών USB, νέες εκδόσεις του Internet Explorer, υποστήριξη συστήματος αρχείων FAT32 κλπ.

Τα Windows 98 ―οποία έκπληξις― κυκλοφόρησαν το 1998. Η έκδοση επιχειρεί εξελίξεις και βελτιώσεις στα Windows 95 παρά επαναστατικές αλλαγές. Επιτρέπει την αξιοποίηση μεγαλύτερων σκληρών δίσκων, περιέχει υποστήριξη για περισσότερες περιφερειακές συσκευές και βελτιώνει τις τεχνολογίες δικτύωσης. Για πολλούς, πρόκειται για την καλύτερη και σταθερότερη έκδοση των Windows της δεκαετίας του ‘90, καλύτερη ακόμα και από την επόμενη έκδοση ―τα Windows ME.

Τα Windows ME είναι η έκδοση που η Microsoft θέλει να ξεχάσει. Από την αρχή, βέβαια, δεν είχαν μεγάλες φιλοδοξίες για αυτά. Κυκλοφόρησαν περισσότερο ως προσωρινή λύση εν αναμονεί της κυκλοφορίας των Windows XP, της έκδοσης που θα έφερνε την πολυπόθητη ενοποίηση των επαγγελματικών και οικιακών εκδόσεων των Windows. Τα πολλά προβλήματα σταθερότητας όμως που εμφάνιζαν, όπως και η εγκατάλειψη της υποστήριξης για το DOS, η οποία ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία στους χρήστες που επέμεναν να χρησιμοποιούν απαρχαιωμένα DOS προγράμματα, είχαν ως αποτέλεσμα αρνητικές κριτικές και μέτρια αποδοχή από το κοινό.
Πηγή: Λαμ