ΕΠΟ: Το 2016 η αρχή του τέλους, το 2017 από τη μετάβαση στην "τελική λύση"

Αναντίρρητα, το σημαντικότερο γεγονός για το θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ήταν η παρέμβαση της FIFA και ο διορισμός προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ έως τις 31.5.2017.

Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τον περασμένο Οκτώβριο εκλογών και την τέλεσή τους με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί την «αρχή του τέλους» για το «σύστημα», που έλεγχε και διοικούσε την ομοσπονδία από το 1997 φτάνοντας το άθλημα στα έσχατα σημεία κατάπτωσης και αναξιοπιστίας και στα υψηλότερα σημεία σε θέματα διαφθοράς και παραβατικότητας.

Ωστόσο, μέχρι την παρέμβαση της FIFA, η οποία είχε ζητηθεί επισήμως από τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, από τον περασμένο Αύγουστο, υπήρχε παρατεταμένη περίοδο κρίσης στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού με την ΕΠΟ.

Αποτέλεσμα της διελκυστίνδας του τέως υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή με την διοίκηση της ΕΠΟ, εκτός από την έντονη δημόσια αντιπαράθεση ήταν αναβολή δις της προγραμματισμένης από την ΕΠΟ τέλεσης του τελικού κυπέλλου, λόγω μη υλοποίησης της συμφωνίας που προϋπήρξε, ανάμεσα σε Κοντονή και Γκιρτζίκη για τους διαιτητές, που θα ορίζονταν.

Επίσης, με αφορμή την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ να αλλάξει τη σύνθεση των δικαστικών οργάνων, «αλλοιώνοντας» τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά και λόγω των αντιδράσεων των μεγάλων ΠΑΕ με αφορμή τους νέους πίνακες διαιτητών, αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου της τρέχουσας σεζόν.

Στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης ο εισαγγελέας εφετών, Στ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την παραπομπή σε δίκη 28 προσώπων, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσα τους η ηγεσία της ΕΠΟ την περίοδο 2012 - 2014, πρόεδροι ΠΑΕ Super League, διαιτητές Super League κ.α.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή στο ακροατήριο της υπόθεσης της «κάρτας υγείας», με συνολικά 31 κατηγορούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ από το 2005 και εντεύθεν. Αποτέλεσμα της παραπομπής της υπόθεση στο ακροατήριο και της εφαρμογής των προβλέψεων από το αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο, ήταν να εκπέσουν των αξιωμάτων τους, ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, άλλα πέντε μέλη του ΔΣ, αλλά και πρόεδροι Ενώσεων.

Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη, από τον εισαγγελέα, Χ. Λακαφώση σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ για την υπόθεση των πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων.

Το γεγονός που σημάδεψε το 2016 ήταν ο εμπρησμός στην οικία του Γ. Μπίκα περίπου δέκα ημέρες από τον διορισμό του από τη FIFA ως πρόεδρος της ΚΕΔ και μέλος της ΠΔΕ.

Ο εμπρησμός οδήγησε στην παραίτηση του ίδιου και των συνεργατών του Τσαχειλίδη και Καλύβα, σε νέα αναβολή του πρωταθλήματος για μία αγωνιστική και σε ενεργοποίηση της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, κατόπιν απόφασης, που ελήφθη σε κυβερνητική σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού.

Το 2016 υπήρξαν πειραματισμοί στη διαιτησία ("ισπανικό μονρέλο") και αλλαγές προσώπων σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις.

Τον Στ. Κοντονή, ο οποίος έγινε υπουργός Δικαιοσύνης διαδέχθηκε ο Γ. Βασιλειάδης. Πρόεδρος της ΠΔΕ της ΕΠΟ διορίστηκε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Ι. Δρόσος. Tον Γ. Μποροβήλο, στη θέση του προέδρου της Super League, διαδέχθηκε ο Γ. Στράτος. Στη Football League, μετά την αποχώρηση Καλογιάννη, εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Σφακιανάκης, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Οδεύοντας προς την "τελική λύση"

Το 2017 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά στην οποία θα μπουν οι βάσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαίρου χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, ώστε να δοθεί η «τελική λύση».

Ως γνωστόν, η θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, που διόρισε η FIFA, τον περασμένο Οκτώβριο στην ΕΠΟ, λήγει κατ’ αρχήν τον προσεχή Μάιο.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, σχετικά με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν στο ποδόσφαιρο και παράλληλα να εναρμονιστούν με τις βουλές της FIFA οι κανονισμοί και το καταστατικό της ομοσπονδίας.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις αλλαγές που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα καθοριστεί εν πολλοίς η φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο συνολικό και κωδικοποιημένο αθλητικό νομοσχέδιο, που αν και δόθηκε σε διαβούλευση, επέστρεψε στη φάση της επεξεργασίας.

Σε επίπεδο επαγγελματικών λιγκών, η Super League θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το θέμα του αριθμού των ομάδων της, του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματός της και της αναδιανομής των τηλεοπτικών εσόδων, ενώ η «μικρή λίγκα» θα συνεχίσει παλεύει με το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητάς της.

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης αναμένονται εξελίξεις στις υπόθεσεις της "εγκληματικής οργάνωσης", της "κάρτας υγείας" και των "πλαστών ενημεροτήτων".

Ήδη είναι σε εξέλιξη η δίκη για το "μεγάλο Koriopolis" (στημένοι αγώνες της περιόδου 2008 - 2011) σε πρώτο βαθμό και για το "μικρό Koriopolis" σε δεύτερο βαθμό.

Στις 9/1 συζητείται η προσφυγή του δικηγόρου Ανδρ. Μαλάτου κατα της νομιμότητας της διοίκησης, που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: Θάνος Μπλούνας/soccerplus.gr