Μαϊστόροβιτς: Στην ΑΕΚ χτίζουμε κάτι μεγάλο - Στο μυαλό μας το πρωτάθλημα

Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ έδωσε ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην έντυπη έκδοση της σουηδικής εφημερίδα Aftonbladet.

Με τίτλο: Τρία χρόνια είναι μία αιωνιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Σουηδός δημοσιογράφος που ταξίδεψε στην Αθήνα για την συγκεκριμένη συνέντευξη προσπαθεί να αναπαραστήσει μία μέρα του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στην νέα του δουλειά.

Τρία χρόνια είναι μία αιωνιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ είχε πέντε διαφορετικούς προπονητές και τρεις αθλητικούς διευθυντές σε αυτό το διάστημα. Ο Michael Wanger της Sportsbladet ταξίδεψε για μερικές ημέρες στην Αθήνα και ακολούθησε τον 39χρονο πρώην διεθνή Σουηδό αμυντικό Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, που πλέον εκτελεί μία από τις πιο απαιτητικές δουλειές στον κόσμο, αυτή του αθλητικού διευθυντή της ΑΕΚ. Μία από τις πρώτες του πράξεις; Να απολύσει τον προπονητή

«Αυτός ο ρόλος σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις μερικές σκληρές αποφάσεις», λέει ο Μαϊστόροβιτς.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μαϊστόροβιτς προσελήφθη ως τεχνικός διευθυντής (αθλητικός διευθυντής στα σουηδικά) και μετά από ένα μήνα στην δουλειά, αναγκάστηκε να πάρει την πρώτη σκληρή απόφαση, να απολύσει τον Γεωργιανό Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε προσληφθεί ως κόουτς.

Ο Μαϊστόροβιτς παρουσίασε άμεσα τον διάδοχο του, τον Ζοσέ Μοράις, που είναι γνωστός συο σουηδικό κοινό ως πρώην τεχνικός της Ασίρισκα και ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν βοηθός του Ζοσέ Μουρίνιο. Όταν η Sportsbladet έφτασε στο ξενοδοχείο της ΑΕΚ λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, αυτός ήταν πιο ήρεμος μετά από μερικές έντονες μέρες:

«Θα προτιμούσα να μην μιλήσω για ότι έγινε στο παρελθόν. Με τον Μοράιος βρήκαν το προφίλ του προπονητή που ψάχναμε για να χτίσουμε αυτό που θέλουμε. Έχει μία καλή ομάδα μαζί του. Είναι πολύ καλό να έχεις ένα προπονητή που δούλεψε στο απόλυτα υψηλότερο επίπεδο, μαζί με έναν από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών. Ο Μοράις δούλεψε στην Ρεάλ Μαδρίτης, την Τσέλσι και την Ίντερ. Τώρα μας εντυπωσιάζει που τον βλέπουμε από κοντά μαζί μας.

Ήρθαμε σε ένα σημείο, όπου έπρεπε να δούμε τις επιλογές μας και ο Μοράις ήταν ο τέλειος. Έχει μεγάλες δυνατότητες για να χτίσει κάτι σημαντικό.

- Πώς ήταν που μία από τις πρώτες σου αποφάσεις ήταν να διώξεις τον προπονητή;

"Ο ρόλος σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις μερικές σκληρές αποφάσεις. Είναι σημαντικό να μην αναμειγνύεις την δουλειά με τα προσωπικά. Είχα μία συνάντηση μαζί του και την διοίκηση. Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να παίρνεις τέτοιου είδους αποφάσεις, αλλά είναι μέρος της δουλειάς», λέει ήρεμα ο Μαϊστόροβιτς.

Ο Μαϊστόροβιτες πέρασε δύο χρόνια στην ΑΕΚ ως παίκτης (2008-10) και ξέρει πολύ καλά σε ποιά ομάδα ήρθε. Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη και μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό είναι οι λαοφιλείς και επιτυχημένες ομάδες. Η ΑΕΚ φέρεται να έχει πολλούς οπαδούς ανάμεσα στην διανοητική ελίτ, τον καλλιτεχνικό κόσμο και ειδικά στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό που μπορούν να καταλάβουν την σημασία της για τους ανθρώπους της προσφυγιάς.

Τα τελευταία χρόνια όμως χτυπήθηκε από ένα οικονομικό… χάος. Η ΑΕΚ υποβιβάστηκε από την μεγάλη κατηγορία και δήλωσε πτώχευση εξαιτίας των μεγάλων χρεών της. Η ομάδα με τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη ως πρόεδρο και ηγέτη μιας ομάδας από παλιούς παίκτες της ΑΕΚ και επιφανών οπαδών που έχουν στην κατοχή τους σημαντικό μέρος των μετοχών της ξεκίνησε ξανά από την τρίτη κατηγορία.

Την περασμένη σεζόν η ΑΕΚ επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία, τερμάτισε τρίτη και κατέκτησε το κύπελλο. Κατά την διάρκεια των δραματικών αυτών ετών, ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς αποσύρθηκε από την σουηδική εθνική ομάδα, με τον ίδιο δραματικό τρόπο ολοκλήρωσε το συμβόλαιο του με την ΑΙΚ Στοκχόλμης και ξεκίνησε μία νέα καριέρα ως ατζέντης παικτών, μέχρι που στο ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την Ελλάδα….

«Η επαφή έγινε και ήρθα εδώ για μία συνάντηση. Μου έκαναν την πρόταση και ακολούθησαν μερικές πολύ δύσκολες ημέρες για μένα. Είχα επενδύσει πολύ χρόνο στην δουλειά ως ατζέντης, είχα χτίσει σημαντικές σχέσεις με παίκτες και τα πήγαινα πολύ καλά. Αλλά στο τέλος, κατέληξα ότι ήταν μία πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ.».

- Πως το πήρε η οικογένεια σου;

«Ήταν κάτι που το συζητήσαμε πολύ. Η γυναίκα μου κι εγώ έχουμε τρία παιδιά που είναι 7, 14 και 16 ετών που είναι πολύ ευαίσθητες ηλικίες. Η οικογένεια μου είναι στο σπίτι στην Στοκχόλμη, αλλά η ιδέα είναι να μετακομίσουν εδώ κάποια στιγμή. Εγώ μένω σε ξενοδοχείο, αλλά πήρα ένα διαμέρισμα στο οποίο θα μετακομίσω τις προσεχείς εβδομάδες. Η δουλειά αυτή είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Είμαι μέρος ενός ενδιαφέροντος πρότζεκτ που ξεκίνησε η ΑΕΚ, με μεγάλες δυνατότητες. Μπορούμε να χτίσουμε κάτι δυνατό, όχι μόνο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και διεθνώς».

- Ποιες είναι αυτές οι δυνατότητες;

«Μία νέα ιδιοκτησία περιβάλλει την ομάδα, καινούριο προπονητικό κέντρο, καινούρια κεντρικά γραφεία, μία ολοκαίνουρια αρένα στο κοντινό μέλλον. Υπάρχει θετικός άνεμος που πνέει προς την σωστή κατεύθυνση και το μέλλον φαίνεται συναρπαστικό!»

- Όλα είναι έτοιμα για το νέο γήπεδο;

«Ναι, φυσικά είνια».

- Και πότε θα είναι ετοιμοπαράδοτο;

«Θα πρέπει να κρατήσουμε μία… πισινή εδώ (κάνει ένα μορφασμό), Αλλά σε μερικά χρόνια θα είναι έτοιμο. Θα είναι στο ίδιο μέρος που ήταν το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια».

- Συναγωνίζεστε τον Ολυμπιακό αυτή τη σεζόν;

«Έχουμε μία καλή ομάδα και δεν νομίζω ότι διαφέρουμε από αυτή του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού. Πριν από το ξεκίνημα της σεζόν η λίγκα ήταν πιο ανοιχτή. Ο στόχος μας πάντα θα είναι να πηγαίνουμε για πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο μου».

Ο Μαϊστόροβιτς έχει βάλει τα δύο του τηλέφωνα στο αθόρυβο, αλλά παρατηρώ πως δονούνται και πως τα μηνύματα έρχονται συνεχώς. Πίνουμε τους καφέδες μας και συνεχίζουμε την συζήτηση στο μπαρ του ξενοδοχείου πριν από την προετοιμασία της ΑΕΚ για τον αγώνα κυπέλλου με την Κέρκυρα.

Μερικές ώρες αργότερα δεν είναι πάνω από 2.000 - 3.000 κόσμος σε ένα γιγαντιαίο Ολυμπιακό Στάδιο που χωράει 75.000 για τον αγώνα της ΑΕΚ με την Κέρκυρα.

Ακούγονται όμως για πολλοί περισσότεροι, όταν δείχνουν την δυσαρέσκεια τους για την εμφάνιση της ομάδας, μολονότι αυτή πάει με 1-0 προηγούμενη στο ημίχρονο. Στο πρώτο του ματς στον πάγκο της ομάδας, ο Ζοσέ Μοράιος πήρε μόνο το 0-0 απέναντι στον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα.

Ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς παρακολουθεί το ματς σε μία από τις σουίτες, μερικές φορές μαζί με την παρέα του ισχυρού προέδρου Δημήτρη Μελισσανίδη, αλλά αυτή τη φορά είναι με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πλευρό του. Ο Σουηδός μέσος της ΑΕΚ, Γιάκουμπ Γιοχάνσον αυτή τη φορά ξεκουράζεται και είναι στον πάγκο, όμως μπαίνει στην έναρξη της επανάληψης και δίνει περισσότερη ταχύτητα στην ομάδα, που στο τέλος κερδίζει με ασφάλεια 4-0.

Μετά από 1,5 μέρες πάω στην υπερμεγεθή αίθουσα τύπου στο δεύτερο όροφο του μοντέρνου αθλητικού κέντρου της ΑΕΚ, κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Στα πανοραμικά της παράθυρα, ο Ντάνιελ Μαϊστόριβιτς παρακολουθεί την προπόνηση της ομάδας.

- Πως είναι μία μέρα στην δουλειά;

«Προς το παρόν είναι πολύ πολύ έντονη. Ήθελα να έχω πολλές αρμοδιότητες και αυτό δούλεψε. Ήθελα να έχω μία συνολική αποτίμηση του κλαμπ και αυτό δεν γίνεται μόνο από την προπονητική ματιά των παικτών. Ξεκίνησα να βλέπω τα συμβόλαια των παικτών, πως λειτουργεί σήμερα το τμήμα scouting. Υπάρχει πολλή δουλειά, αλλά είναι κάτι που με εμπνέει και με ευχαριστεί. Πρέπει να ξυπνάω πολύ πρωί και να μένω στην δουλειά ως αργά το απόγευμα, πριν πάω στο σπίτι μου».

Όταν ο ΜαΪστόροβιτς ταξίδεψε για μερικές ημέρες στην Σουηδία στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. βγήκαν δημοσιεύματα ότι η ΑΕΚ πήγε να τσεκάρει τον μέσο της Κάλμαρ, Ράσμους Ελμ…

«Πάντα υπάρχουν φήμες στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Είναι λογικό αυτό. Ο Ράσμους είναι ένας πολύ ενδιαφέρον παίκτης για εμάς, αλλά έχουμε τέτοιου είδους παίκτες στην ομάδα τώρα. Αν φέρουμε κάτι νέο θα πρέπει να είναι διαφορετικού είδους παίκτης από αυτό που εκπροσωπεί ο Ράσμους. Αλλά μου αρέσει ο Ράσμους, τον σέβομαι πάρα πολύ και πιστεύω ότι είναι ένας απίστευτα καλός παίκτης.

Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο από αυτό που θέλουμε και αυτό που θέλουμε είναι να βελτιωθούμε, αλλά δεν θέλω να μπω αναλυτικά τις θέσεις. Είναι μία δουλειά από το τμήμα scouting που πρέπει να γίνει, ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέγουμε τους παίκτες και τους χαρακτήρες που χρειαζόμαστε στην ομάδα».

- Οι Σουηδοί παίκτες σας ενδιαφέρουν;

«Οπωσδήποτε, αλλά όχι μόνο οι Σουηδοί. Οι Σκανδιναβοί παίκτες απολαμβάνουν πολύ σεβασμό εδώ. Ο Γιάκουμπ Γιοχάνσον είναι ο βασικός οδηγός μας με ότι αφορά την αγορά»

- Πως είναι το οικονομικό υπόβαθρο να παίζεις σε μία από τις πιο μεγάλες ελληνικές ομάδες, όπως η ΑΕΚ;

«Δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε υψηλούς μισθούς, αλλά αν συγκριθούμε με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες, τότε είμαστε σίγουρα σε άλλο επίπεδο».

- Ποιο είναι το εύρος των μισθών στην Ελλάδα;

«Δύσκολο να πεις, αλλά είναι από 100.000 ευρώ καθαρά ως ένα εκατομμύριο το χρόνο. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε το επίπεδο να είμαστε ελκυστικοί στους παίκτες ως ΑΕΚ».

- Πως είσαι ως διαπραγματευτής;

«Ξέρω τι θέλω. Είμαι σκληρός. Αλλά είναι όλα δούναι και λαβείν. Οι παίκτες θέλουν περισσότερο, οι ομάδες όμως θέλουν πάντα να πληρώνουν λιγότερα.».

- Δεν τελείωσε τόσο όμορφα η σχέση σου με την ΑΙΚ. Έμαθες κάτι από αυτό;

«Ότι υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω από την έννοια της επικοινωνίας».

- Κι αυτό έχει να κάνει με την σχέση σου με τον Αντρέας Αλμ;

«Ναι, αλλά ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του σκέψεις για το τι έγινε».

- Τώρα που τα βλέπεις από την πλευρά του αθλητικού διευθυντή, μετανιώνεις για πράγματα που έκανες ως ποδοσφαιριστής;

«Δεν ήταν καλό ούτε για μένα ούτε για την ΑΙΚ. Το σκέφτηκα μια - δύο φορές, αλλά μερικές φορές ενεργείς με το ένστικτο. Στο τέλος το λύσαμε και νομίζω ότι χωρίσαμε ως φίλοι».

Όσο σκληρός ήταν ο Ντάνιελ στο γήπεδο, τόσο χαμηλών τόνων είναι στην ζωή του. Αν και δεν του αρέσει, η συζήτηση πήγε στον στενό του φίλο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

- Δεν είναι μυστικό ότι εσύ και ο Ζλάταν είστε στενοί φίλοι. Υπάρχει κάτι που μπορείς να κερδίσεις από αυτό ως τεχνικός διευθυντής;

«Τώρα εγώ πρέπει να απαντήσω σε αυτό με ένα ναι ή με ένα όχι; Κοίτα, με δεδομένη την σχέση μου με τον Ζλάταν, πάντα υπάρχει χώρος για μένα να συζητήσουμε και να πάρω πράγματα για μένα, αν το χρειαστώ».

- Όταν βγαίνατε έξω με τον Όλαφ Μέλμπεργκ, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Αλεξάντερ Όστλουντ μιλούσατε για ποδόσφαιρο; Ή έχετε κουραστεί να μιλάτε για μπάλα

«Χα, χα, χα! Όχι. Πάντα όταν βγαίνουμε έξω δεν γίνεται να μην μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ωστόσο, ακόμα δεν έχουμε πει κάτι που να έχει άμεση σχέση με την ΑΕΚ. Έχω ένα πολύ καθαρό πλάνο από αυτό που νομίζω ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε σε ότι αφορά την ομάδα που έχουμε εδώ».

- Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα έχεις εδώ αν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν άσχημα; Δύο παιχνίδια; Πέντε; Δέκα;

«Το ποδόσφαιρο το ζεις μέρα με την μέρα. Πάντα θα υπάρχει πίεση. Πρέπει να ζήσεις με αυτή. Αν δεν ήμουν διαθέσιμος να ζήσω με αυτή δεν θα ερχόμουν στην Ελλάδα».

Η συμφωνία είναι για δύο χρόνια.

«Υπάρχει γραπτό συμβόλαιο και υπάρχει μία αίσθηση ασφάλειας σχετικά με αυτό. Έχω παίξει στην ομάδα και έχω ζήσει με αυτό. Ξέρω τι περιμένουν. Με εμπνέει περισσότερο από ότι με φοβίζει».
Πηγή: skai.gr