Πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ορκίστηκε ο μακελάρης του Ορλάντο

O μακελάρης του Ορλάντο Ομάρ Ματίν τηλεφώνησε με ιδιαίτερη ψυχραιμία στην άμεσο δράση και παραδέχτηκε ότι εκείνος άνοιξε πυρ στο γκέι κλαμπ Pulse. To FBI έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, τη συνομιλία του Ματίν με την αστυνομία, οπου ακούγεται ο ένοπλος να ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

«Ορκίζομαι πίστη στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους» ακούγεται να λέει ο ένοπλος, Όμαρ Ματίν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επιπλέον ότι οι λόγοι που νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο ένα μέρος των συνομιλιών, ήταν η ευαισθησία εκ μέρους των αμερικανικών αρχών προς τους επιζώντες και η ανάγκη διατήρησης της ακεραιότητας της έρευνας.

O Mατίν, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια επιχείρησης, είπε στην αστυνομία ότι «εγώ άνοιξα πυρ» και αναφέρθηκε στις επιθέσεις στη Βοστώνη και το Παρίσι. 

Το πρώτο τηλεφώνημα 

Αστυνομία: Έκτακτα περιστατικά 911, η κλήση ηχογραφείται 
Ματίν: Στο όνομα του Θεού του Εύσπλαχνου, του Ωφέλιμου [στα αραβικά] 
Αστυνομία: Τι; 
Ματίν: Επαινώ το Θεό, και οι προσευχές και η ειρήνη να είναι πάντα με τον προφήτη του Θεού [στα αραβικά]. Σας ενημερώνω, είμαι στο Ορλάντο και εγώ άνοιξα πυρ 
Αστυνομία: Ποιο είναι το όνομά σου; 
Ματίν: Το όνομά μου είναι δεσμεύομαι να υποταχθώ στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους
Αστυνομία: Οκ, πώς σε λένε; 
Ματίν: Δεσμεύομαι να υποταχθώ στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους και ο Θεός να τον προστατεύει [στα Αραβικά]
 Αστυνομία: Ωραία, που βρίσκεσαι; 
Ματίν: Στο Ορλάντο
Αστυνομία: Πού στο Ορλάντο; 
Ο Ματίν κλείνει το τηλέφωνο 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Ματίν επικοινώνησε με το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της αστυνομίας του Ορλάντο άλλες τρεις φορές μετά από το πρωταρχικό αυτό τηλεφώνημα. 
Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι μακελάρης είπε σε διαπραγματευτή ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να βομβαρδίσουν τη Συρία και το Ιράκ. «Υπάρχει κάποιο όχημα εκεί έξω που έχει βόμβες, στο λέω για να ξέρεις» ανέφερε ο Ματίν, και συμπλήρωσε: «Θα σας έρθει [αυτό που σας αξίζει] και εγώ θα το ενεργοποιήσω αν κάνουν καμία ηλίθια κίνηση». 

Πηγή: skai.gr