Οι διάλογοι-"φωτιά" από την συνάντηση Κοντονή με FIFA

Σε αδιέξοδο κατέληξε η πολυαναμενόμενη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, με αντιπροσωπεία των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, με αφορμή την απειλή της FIFA για αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν μέχρι την 1/4 δεν άρει την απόφαση για οριστική διακοπή του κυπέλλου.

Τα ζητήματα που έθεσε η ΕΠΟ ήταν του Κυπέλλου, των προπονητών, του οικονομικού ελέγχου και της δικαιοδοσίας του Υπουργού να ματαιώνει αγώνες ή διοργανώσεις.

Η πρόταση της FIFA ήταν να αποσύρει η ΕΠΟ την προσφυγή στο ΣτΕ και να επαναρχίσει το Κύπελλο.

Ο Κοντονής πρότεινε την επανέναρξη του Κυπέλλου με την προϋπόθεση ότι άμεσα όσοι εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι στις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη, είτε είναι μέλη των ΔΣ της ΕΠΟ και της Super League, είτε είναι διαιτητές είτε είναι υπάλληλοι. Να βγουν εκτός ποδοσφαίρου μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα, κάτι το οποίο θεωρούν στο Υπουργείο ότι θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η FIFA είπε ότι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η ΕΠΟ μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ο Κοντονής τόνισε ότι, η ΕΠΟ δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με την FIFA και την UEFA, διότι η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να διερευνήσει αδικήματα που έχουν τελεστεί έως και έναν χρόνο πριν τη σύστασή της και εφόσον γι’ αυτά δεν έχει επιληφθεί άλλο όργανο.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο, ο Κουτσοκούμνης (πρόεδρος της Κυπριακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και επικεφαλής της αντιπροσωπείας που ήρθε στην Αθήνα) χαρακτήρισε αδιανόητο τον περιορισμό αυτό, λέγοντας πως είναι μικρό το διάστημα του ενός έτους.

Ο Κοντονής είπε εγώ θα συναινέσω σε όλα αν η ΕΠΟ εναρμονιστεί με την FIFA.

Ο Κουτσοκούμνης είπε αν υπάρξει τιμωρία θα στεναχωρήσουμε την κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Ενδεχομένως, πρόσθεσε, η αναστολή όλων των διοργανώσεων να ήταν καλύτερη λύση για να αναδιαρθρωθεί η ΕΠΟ και συνολικά η νομοθεσία που διέπει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Η απόφαση της FIFA είναι ότι αν δεν αλλάξει η απόφαση μέχρι τις 01/04 θα υπάρξουν κυρώσεις στην ΕΠΟ.

Η πλευρά της ΕΠΟ εκτιμά ότι ο κ. Κοντονής θα αναγκαστεί εκτός πραγμάτων να αλλάξει στάση εντός των προσεχών ημερών διότι «το κόστος του αποκλεισμού θα είναι βαρύ», ενώ η πλευρά του υπουργείου κάνει κινήσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημα περί προσωρινής αποχώρησης από το ποδόσφαιρο όλων όσοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος.
Πηγή: soccerplus.gr