To "πλούσιο" παρελθόν του διαιτητή του ντέρμπι Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

Διαιτητή με πλούσιο και αμφιλεγόμενο παρελθόν όρισε το όργανο της ΕΠΟ, που ονομάζεται ΚΕΔ, στο ντέρμπι της ένατης αγωνιστικής της Super League, Παναθηναϊκός – ΑΕΚ.

Πρόκειται για τον Σταύρο Μάνταλο (ΕΠΣ Καβάλας), ο οποίος πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα των προτεινόμενων από την ΕΠΟ διαιτητών προς της UEFA προκειμένου να γίνουν διεθνείς.

Η πορεία του Μάνταλου είναι πολυκύμαντη, ενώ έχει αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τον Παναθηναϊκό.

Το Soccerplus φωτίζει το παρελθόν του διαιτητή που η ΕΠΟ επέλεξε να διευθύνει το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ.

Οι διάλογοι των στημένων και ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική

Το καλοκαίρι του 2011 ο Μάνταλος υποβιβάστηκε στην Β΄ εθνική, όπου έμεινε για ένα χρόνο, επειδή στους διαλόγους που προήλθαν έπειτα από νόμιμη άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στο πλαίσιο της υπόθεσης των «στημένων αγώνων» της περιόδου 2008 - 2011 είχε ακουστεί να ανφέρεται υποτιμητικά στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο. Συγκεκριμένα ο Μάνταλος φέρεται σε συνομιλία με τον Μ. Ψωμιάδη να χαρακτηρίζει «γελοίο» τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ επειδή φέρεται να του είπε να συνεχίσει τον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ το 2011, που είχε διακόψει προσωρινά λόγω επεισοδίων.

Κατά τη σεζόν 2010 – 2011, ο Μάνταλος διαιτήτευσε τον προημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Ο «δικέφαλος» νίκησε με 1-0 παίρνοντας το «εισιτήριο» για τους «4». Όπως αποκαλύφθηκε υπήρξαν συνομιλίες με αφορμή αυτόν τον αγώνα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που ήταν πρόεδροι ομάδων της Super Leαgue, στις οποίες ο ένας συνομιλητής, αναφερόταν στον Μάνταλο και στο συγκεκριμένο παιχνίδι και λέει ότι o Μάνταλος δεν μπορούσε να κάνει κάτι από τη στιγμή ου η απόδοση της ομάδας δεν ήταν καλή.

Στη συγκεκριμένη συνομιλία δεν ακούγεται καν η φωνή του 36χρονου ρέφερι αλλά φέρεται να μιλάει ο Αχιλλέας Μπέος με τον έτερο πρόεδρο ΠΑΕ της Super League και να του λέει ότι μίλησε με τον Μάνταλο: «Με πήρε τηλέφωνο, του μίλησα. Μου λέει έπρεπε να κάνω έγκλημα μου λέει. Θα τελείωνα με τη σφυρίχτρα».

Το Νοέμβριο του 2013 ο Μάνταλος κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στην πρώτη δίκη για τους «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008 – 2011 και μεταξύ άλλων υποστήριξε:

Για τον αγώνα Καβάλα - Αγροτικός Αστέρας 4-1: "Θεωρώ το αποτέλεσμα πολύ φυσιολογικό. Είχαν μεγάλη αγωνιστική διαφορά οι δύο ομάδες".

Για τη φράση που λέει ο Αχιλλέας Μπέος "όλο Μάνταλους και Τριτσώνηδες" βάζουν, τον Ηλία δεν τον βάζουν ποτέ", απάντησε: "Ό,τι λέγεται από τον Μπέο, είναι δική του κρίση. Εγώ δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν πρόεδρο να με χαρακτηρίσει 'κόκκινο', 'μπλε' ή 'πράσινο'".

Όσο για τον Μάκη Ψωμιάδη, είπε: "Είμαστε συντοπίτες και τον έχω δει πολλές φορές".

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη και οι γαύροι στην Τούμπα

Τη σεζόν 2012 – 2013, οπότε επανήλθε στη Super League o Mάνταλος είχε διευθύνει τον αγώνα της ΑΕΚ με την Βέροια, όπου ο Κατίδης είχε χαιρετήσει ναζιστικά μετά την επίτευξη του γκολ. Ο Μάνταλος ή δεν κατάλαβε τι έγινε ή αν κατάλαβε δεν γνώριζε τον κανονισμό αφού δεν παρατήρησε ούτε καν με κίτρινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή για τον τρόπο που επέλεξε να πανηγυρίσει. Χαρακτηριστικό του διαιτητικού ελλείμματος είναι ότι την επομένη η ΕΠΟ λόγω του σάλου που δημιουργήθηκε απέκλεισε τον Κατίδη από όλες τις Εθνικές ομάδες.

Τη σεζόν 2013 – 2014 ήταν διαιτητής στον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, ο οποίος ήταν επεισοδιακός. Πριν την έναρξη και λόγω των όσων είχαν συμβεί τέθηκε σε διαβούλευση το ενδεχόμενο αναβολής του, κυρίως από την πλευρά του Ολυμπιακού στον πάγκο του οποίου είχαν ριχθεί γαύροι. Ο Μάνταλος αποφάσισε την έναρξη του αγώνα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ολυμπιακού η οποία εκφράστηκε και με ανακοίνωση μετά τον αγώνα. Λέγεται ότι το γεγονός τη μη διεθνοποιήσής του τον Οκτώβριο του 2014 οφείλεται στις αποφάσεις που πήρε στον συγκεκριμένο αγώνα.

Στην ίδια σεζόν και συγκεκριμένα στην 26 αγωνιστική ο Μάνταλος ήταν διαιτητής στο παιχνίδι του Πλατανιά με τον Άρη (2-1), με υπόδειξη του βοηθού Γουργιώτη είχε κατακυρώσει το δεύτερο γκολ του Πλατανιά στην κεφαλιά του Φαϊσκα όπου κανείς δεν κατάλαβε αν η μπάλα είχε περάσει την γραμμή προτού την αποκρούσει ο Διούδης. Στις διαμαρτυρίες των παικτών του Άρη είχε αποβάλλει τους Μπουγαϊδη και Μπακασέτα των "κίτρινων" και είχε διακόψει προσωρινά το παιχνίδι. Για τον αγώνα αυτόν υπάρχει κατάθεση προέδρου άλλης ομάδας της Super League που περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης».

Η ταραγμένη σχέση του Μάνταλου με τον Παναθηναϊκό

Ο Μάνταλος έχει αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τον Παναθηναϊκό και μάλλον όχι άδικα. Άλλωστε οι πρώτες αντιδράσεις υπήρξαν για τον αγώνα Ολυμπιακός Β. – Παναθηναϊκός στη σεζόν 2010 – 2011.

Σ’ εκείνο το παιχνίδι καταλόγισε πέναλτι υπέρ Ολυμπιακού Β. αλλά λίγα λεπτά αργότερα ( στο 29') όταν σε αντίστοιχη φάση (χέρι αμυντικού) στην άλλη περιοχή ο Μάνταλος έδειξε να συνεχιστεί το ματς. Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού ζήτησαν πέναλτι όταν ο Λέτο σούταρε και η μπάλα άλλαξε πορεία χτυπώντας στο χέρι του Ντολεζάι μέσα στην περιοχή αλλά η συνέπεια των έντονων διαμαρτυριών των φιλοξενούμενων ο Κατσουράνης να δει την κίτρινη κάρτα. Δύο λεπτά πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Καντέ στην προσπάθεια να σταματήσει τον Μπρέσκα, τον ανέτρεψε και ο διαιτητής Μάνταλος του έδειξε απευθείας την κόκκινη κάρτα προκαλώντας και πάλι τις έντονες διαμαρτυρίες των παικτών του Παναθηναϊκού. Στο 80'καταλόγισε δεύτερο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού Β., με τον τότε πρόεδρο του οποίου, όπως αποδείχθηκε ήταν συνομιλητής.

Το "τριφύλλι" τον Δεκέμβρη του 2014 είχε στείλει επιστολή στην ΕΠΟ και είχε καταγγείλει ως «προκλητικό» τον ορισμό του στον αγώνα με την Ξάνθη (η ακριτική ομάδα είχε νικήσει με 4-2), δεδομένης της αναφοράς του ονόματός του στις δικογραφίες για τη λειτουργία εγκληματικών οργανώσεων στο ποδόσφαιρο.

"Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την πλούσια προϊστορία του κ. Μάνταλου, όχι μόνο σε σφυρίγματα κατά του Παναθηναϊκού, αλλά και τις σαφείς αναφορές στο όνομά του, όπως προκύπτει από τα πορίσματα εισαγγελικών ερευνών του 2011 και του 2014, σε συνομιλίες παραγόντων ποδοσφαίρου, όπου φαίνεται να τυγχάνει ιδιαίτερης προτίμησης για «τοποθέτησή» του σε συγκεκριμένους αγώνες, μεταξύ των οποίων και η δική σας συνομιλία με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού από πακιστανικό και κινεζικό τηλέφωνο", ανέφεραν χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της επιστολής οι άνθρωποι του ΠΑΟ αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον διαιτητή Μάνταλο.

Τον περασμένο Γενάρη οι "πράσινοι" με αφορμή τον ορισμό του Μάνταλου στον αγώνα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη (1-1) είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι "οι έντονες διαμαρτυρίες για την επιλογή στο επικείμενο εκτός έδρας αγώνα του Παναθηναϊκού είναι απολύτως δικαιολογημένες και θεμιτές". Στον αγώνα της Νέας Σμύρνης ο Μάνταλος είχε δώσει πέναλτι σε προβολή του Σίντελφελντ στον Γιάννου, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι "πράσινοι". Ο Στυλ όμως, το απέκρουσε. Ο Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν άφησε την ομάδα της Νέας Σμύρνης με παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο Μητρόπουλος έκανε σκληρό μαρκάρισμα σε αντίπαλο.

Οι αγώνες του Μάνταλου με τον Παναθηναϊκό

2014-15

(15η) Ξάνθη- Παναθηναϊκός 4-2

(19η) Πανιώνιος- Παναθηναϊκός 1-1

(27η) Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ 4-3

2013-14

(10η) Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 0-1

2012-13

(14η) Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 2-2

Κύπελλο Φάση «16» δεύτερο ματς Πλατανιάς- Παναθηναϊκός 1-0

2010-11

(13η) Παναθηναϊκός- Πανσερραϊκός 2-0

(30η) Ολυμπιακός Βόλου- Παναθηναϊκός 3-2

Ο θόρυβος γύρω από τον Μάνταλο και την ΑΕΚ

Ο Μάνταλος ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τη διαιτησία του στον αγώνα ΑΕΚ –ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 στον οποίον αρχικά έδωσε πέναλτι σε ανατροπή παίκτη της ΑΕΚ αλλά στην συνέχεια το πήρε (ορθώς) πίσω. Επιπρόσθετα κακώς αποβλήθηκε ο Μιχαήλ με δεύτερη κίτρινη, με αποτέλεσμα οι Ηπειρώτες με μείνουν με εννέα παίκτες.

Λίγες ημέρες μετά γνωστοποιήθηκε η παραίτηση του Ι. Τσαχειλίδη από την ΚΕΔ και οι φήμες έκαναν λόγο ότι ο ορισμός του Μάνταλου σε αγώνα της ΑΕΚ και η απόδοσή που είχε ήταν ένας από τους λόγους. Επίσης υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων για τη συγκεκριμένη διαιτησία του Μάνταλου. Κάποια από αυτά, που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, ανέφεραν ότι ο Μάνταλος θ’ αργήσει να ξανασφυρίξει.

Οι αγώνες του Μάνταλου με την ΑΕΚ

2015- 2016

(3η) ΑΕΚ- ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

2012-13

(26η) ΑΕΚ- Βέροια 2-1 (ματς με Κατίδη ναζιστικό χαιρετισμό)

2010-11

(19η) ΑΕΚ- Ολυμπιακός Βόλου 0-4

(23η) ΑΕΚ- Πανιώνιος 1-1

(28η) ΑΕΚ- Ατρόμητος 1-0

Πλέι οφ (3η) ΑΕΚ- ΠΑΟΚ 3-0
Πηγή: soccerplus.gr