Πώς αποκαλύφθηκε ο αμφιλεγόμενος ρόλος της ΕΠΟ στα στημένα ματς

H κλήση του πρώην προέδρου της ΕΠΟ και εκπροσώπου της στην ΕΟΕ, Σ.Πιλάβιου, σε ανωμοτί κατάθεση για ψευδορκία στην πρώτη δίκη για τους στημένους αγώνες που έγιναν το Φθινόπωρο του 2013, ολοκληρώνει την προκαταρκτική έρευνα που ξεκίνησε και αποκαλύπτει τον αμφιλεγόμενο ρόλο της ΕΠΟ στην αντιμετώπιση των στημένων αγώνων.

Το Soccerplus σας αποκαλύπτει το ιστορικό:

- Τον Νοέμβριο του 2013, και ενώ η δίκη έβαινε προς ολοκλήρωση, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αποκαλύπτει την ύπαρξη "integrity officer". Δηλαδή ενός προσώπου που υπάρχει στους κόλπους της ΕΠΟ και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην UEFA, την ΕΠΟ και τις αρχές της χώρας για την αντιμετώπιση των στημένων.

- Η Αντιεισαγγελέας Εφετών, Βιργινία Σακελαροπούλου, ζήτησε το άρθρο, αναζήτησε και άλλα στοιχεία και εν συνεχεία προχώρησε στην έναρξη της προκαταρκτικής έρευνας για τον αν η ΕΠΟ εισέφερε στην δίκη για τα στημένα που έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όλα όσα γνώριζε για την συγκεκριμένη υπόθεση στην οποία μάρτυρας υπήρξε ο πρώην πρόεδρός της, Σοφοκλής Πιλάβιος ο οποίος ήταν πρόεδρος το 2009 οπότε έγιναν οι αγώνες που κρίθηκαν χειραγωγημένοι.

- Στη συνέχεια η κα. Σακελαροπούλου πήρε καταθέσεις από πρόσωπα που βρίσκονται ψηλά στην διοικητική ιεραρχία της ΕΠΟ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην integrity officer, Γιάννης Ντζούφρας, ο οποίος μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης της συγκεκριμένης θέσης, που ενώ είναι κρίσιμη, υπολειοτυργούσε, αλλά και της έναρξης της προκαταρκτικής έρευνας, παραιτήθηκε από την ΕΠΟ.

- Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής έρευνας οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρξε στην καθαρογραφή των πρακτικών της δίκης η οποία ήταν απαραίτητη για την κλήση του κ. Πιλάβιου σε ανωμοτί κατάθεση.

- Καθ΄ όλη την διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας η κα. Σακελαροπούλου συνέλεξε στοιχεία για την ύπαρξη της συγκεκριμένης θέσης αλλά και για την αδράνεια της ΕΠΟ στο να πάρει στοιχειώσεις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως της υπαγόρευε η UEFA.

- Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι δύο. Πρώτον γιατί η ΕΠΟ και ο integrity officer δεν συμμετείχαν στην διαδικασία της δίκης και δεν ενημέρωσαν για τα στοιχειά που διαθέτουν αφού πολλοί από τους αγώνες που διερευνήθηκαν ποινικά είχαν διερευνηθεί και πειθαρχικά από την ΕΠΟ και δεύτερον γιατί η ΕΠΟ δεν απέστειλε στην δικαιοσύνη τις αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων για τους εν λόγω αγώνες.Με άλλα λόγια γιατί η ΕΠΟ δεν συνεργάστηκε με τις δικαστικές αρχές και δεν βοήθησε ως όφειλε να κάνει προκειμένου να διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας για τους στημένους αγώνες στην Ελλάδα.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr