Κλείσιμο

Άτακτη οπισθοχώρηση της ΕΠΟ στο θέμα των τακτικών δικαστών!

Σε άτακτη οπισθοχώρηση οδηγείται η ΕΠΟ στο θέμα στελέχωσης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αποτελεί τον τρίτο και τελευταίο βαθμό της εγχώριας «ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης».

Για το θέμα υπήρξε συνάντηση του προέδρου της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκη με τον Υφ. Αθλητισμού, Σ. Κοντονή. Στην συνάντηση αυτή ο κ. Κοντονής φέρεται να είπε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την κυβέρνηση ένας νόμος που ψηφίστηκε να μην εφαρμόζεται.

Μετά την αλλαγή πλεύσης που θα επισημοποιηθεί σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή, η διοίκηση της ΕΠΟ και ειδικότερα ο πρόεδρός της κ. Γκιρτζίκης θα πρέπει να δικαιολογήσει την αλλαγή πλεύσης σε σχέση με μια σειρά ενεργειών που έκανε παρότι ο νόμος που τώρα θα επικαλεστεί, ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο.

Ειδικότερα:

Α) Γιατί η ΕΠΟ εφόσον γνώριζε το νόμο, προχώρησε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του περασμένου Αυγούστου στην στελέχωση του Διαιτητικού Δικαστηρίου με συνταξιούχους δικαστές σε αντίθεση με ότι έκανε στα υπόλοιπα δικαστικά της όργανα σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, στα οποία όρισε τακτικούς δικαστές και μάλιστα με εκλογές από τη ΓΣ;

Β) Γιατί η ΕΠΟ εφόσον γνώριζε το νόμο, δεν συμμορφώθηκε αλλά άρχισε τις ανταλλαγές επιστολών με τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τις οποίες στην συνέχεα κοινοποίησε στις Ενώσεις -μέλη, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν είναι υποχρεωμένη, κατά τη γνώμη της UEFA να στελεχώσει το Διαιτητικό Δικαστήριο με τακτικούς δικαστές; Kαι γιατί η ΕΠΟ δεν υπακούει, στο συγκεκριμένο θέμα, την UEFA η οποία παίρνει σαφή θέση κατά της τοποθέτησεις τακτικών δικαστών στο Διαιτητικό Δικαστήριο;

Γ) Γιατί η ΕΠΟ εφόσον γνώριζε το νόμο, έφερε στην Αθήνα και αποδέχτηκε, στην έκτακτη Γ.Σ. στις 28/08, τη θέση του επικεφαλής των Αθλητικών Νομικών Υπηρεσιών της UEFA, Ζακ Μπονταλάζ, ο οποίος από βήματος της ΓΣ υποστήριξε ότι «το Διαιτητικό Δικαστήριο που αναγνωρίζεται από την ΕΠΟ δεν εμπίπτει εντός του πεδίου εφαρμογής του νέου νόμου που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δικαστικό όργανο της ΕΠΟ. Είναι πράγματι ένα αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό στοιχείο σε κάθε διαιτητική διαδικασία τα μέρη της διαφοράς να μπορούν να ορίζουν διαιτητές της επιλογής τους και δεν περιορίζονται σε κρατικούς δικαστές. Όλα αυτά εξηγούν γιατί το Διαιτητικό Δικαστήριο που αναγνωρίζεται από την ΕΠΟ δεν συμπεριλαμβάνεται στον ορισμό των δικαστικών οργάνων του καταστατικού της ΕΠΟ».

Δ) Γιατί η ΕΠΟ εφόσον γνώριζε το νόμο, και έβλεπε την επιμονή του κ.Κοντονή για την τοποθέτηση τακτικών δικαστών, που ήταν γνωστή από τα μέσα Αυγούστου,δεν συναίνεσε και προέβη σε όλες τις παραπάνω ενέργειες (διορισμός συνταξιούχων δικαστών από την Ε.Ε., επιστολές στην UEFA, συζήτηση του θέματος στη ΓΣ από αξιωματούχους της UEFA).

Θα είχε ενδιαφέρον να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω αλλά το πιθανότερο να επικρατήσει και πάλι ο «νόμος της σιωπής».
Πηγή: soccerplus.gr