Φελπς: «Ούτε γουλιά αλκοόλ μέχρι τους Ολυμπιακούς του Ρίο»

Ο κoρυφαίος αμερικανός κολυμβητής όλων των εποχών, Μάικλ Φελπς, σχεδιάζει να επιστρέψει με καλές επιδόσεις στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο που ξεκινούν σε έναν χρόνο ακριβώς από την ερχόμενη Τετάρτη και για αυτό το λόγο υποσχέθηκε, δημοσίως, στον εαυτό του ότι θα απέχει «αυστηρά» από το αλκοόλ.

Τα προβλήματα του Φελπς με το αλκοόλ τον έχουν στον παρελθόν οδηγήσει δύο φορές στο δικαστήριο για οδήγηση μετά από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος. Μάλιστα την τελευταία φορά, τον περσινό Σεπτέμβριο, είχε καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλακή με αναστολή ενώ αποκλείστηκε και από την εθνική ομάδα κολύμβησης για έξι μήνες. Επιπλέον υποχρεώθηκε να παρακολουθήσει πρόγραμμα 45 ημερών σε τμήμα ανώνυμων αλκοολικών.

«Είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται να πιω ούτε σταγόνα πριν τους Ολυμπιακούς του Ρίο... αν δηλαδή ξαναπιώ και ποτέ», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Associated Press.

Όμως δεν είναι μόνο το αλκοόλ που έχει στοιχίσει στον κορυφαίο αθλητή. Το 2008, ο Φελπς είχε φωτογραφηθεί σε φοιτητικό πάρτυ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα να καπνίζει «απροσδιόριστες ουσίες» με ένα μπονγκ. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις και αρκετοί από τους σπόνσορές του (όπως η Kellog Co.) διέκοψαν τα συμβόλαια τους με τον κολυμβητή. Ο Φελπς είχε αργότερα απολογηθεί, παραδεχόμενος ότι η συμπεριφορά του ήταν «αδόκιμη».

Ο Αμερικανός αθλητής ευελπιστεί με την εμφάνισή του στο Ρίο να εδραιώσει ακόμη πιο στέρεα το ρεκόρ των περισσότερων ολυμπιακών μεταλλίων παγκοσμίως. Από την πρώτη του εμφάνιση στους θερινούς ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα, μέχρι και την τρίτη του συμμετοχή στο Λονδίνο, ο Φέλπς κατάφερε να συγκεντρώσει 22 ολυμπιακά μετάλλια (τα 18 χρυσά) ξεπερνώντας το 2012 την Ρωσίδα αθλήτρια ενόργανης Λαρίσα Λατίνινα που στην καριέρα της κατέκτησε συνολικά δεκαοχτώ.

Αν και μετά το Λονδίνο ο Αμερικανός είχε ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την αγωνιστική δραστηριότητα, το 2014 αποφάσισε να επιστρέψει στους «επίσημους βατήρες».

«Αν είναι να το κάνω, πρέπει να το κάνω σωστά», είπε την Τετάρτη στο Associated Press. «Πρέπει να επιστρέψω σε βέλτιστη φυσική κατάσταση και αυτό είναι πρόκληση. Πηγαίνω στο κρεβάτι νωρίτερα. Κοιμάμαι περισσότερο. Ξυπνώ κάθε πρωί με καθαρό μυαλό, χωρίς να νιώθω ότι κοπάνησα το κεφάλι μου σε τοίχο».
Πηγή: Πάνος Σάκκας