ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ: 26 κακουργηματικά κατηγορούμενοι - Σπανός, Αρβανιτίδης, Προύντζος τα νέα ονόματα

Ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός, ο πρώην ιδιοκτήτης της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης και ο σύμβουλος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας Νίκος Προύντζος είναι οι νέοι κακουργηματικά κατηγορούμενοι για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι ο αριθμός των κατηγορουμένων που καλούνται από τον ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη έφτασε τους 26.

Αναλυτικά:
Ο διαιτητής Θανάσης Γιάχος για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος Αστέρα Τρίπολης -Ολυμπιακού(1-3) που έγινε στις 11/5/2013 με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας με σκοπό της αλλοίωση του αποτελέσματος

Ο πρόεδρος του Ατρομήτου Γιώργος Σπανός και ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Γιάννης Αγγελόπουλος για τον αγώνα Ολυμπιακού-Ατρομήτου(2-1) που έγινε στις 4/2/2015 με το αδίκημα της
δωροδοκίας-δωροληψίας με σκοπό της αλλοίωση του αποτελέσματος

Ο πρώην πρόεδρος της Βέροιας Γιώργος Αρβανιτίδης και ο γενικός αρχηγός της ομάδας Γιώργος Λαναρής για τον αγώνα Ολυμπιακού-Βέροιας(3-0) που έγινε στις 6/1/2013 με το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας με σκοπό της αλλοίωση του αποτελέσματος και στοιχηματισμό

Στον στενό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου προστέθηκαν από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη ο σύμβουλος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Αρκαδίας Νίκος Προύντζος, ο εκτελεστικός γραμματέας της ομοσπονδίας Παυσανίας Παπανικολάου και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Χρήστος Υφαντής.

Παρότι ο ανακριτής διαφθοράς Γ.Ανδρεάδης ερεύνησε πράγματι τον αγώνα Πλατανιά - Άρη (2-1), έκρινε ότι τελικά δεν πρέπει να διωχθεί ο διαιτητής Στ.Μάνταλος.

ΕΚΘΕΤΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ
Όπως αποκάλυψε η ΔΙΚΗ ο κατηγορούμενος πρόεδρος της σουπερλιγκ Γιώργος Μποροβήλος με βάση τον κώδικα ηθικής της ΦΙΦΑ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του
Ο Γιώργος Μποροβήλος με βάση την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνών Παναγιώτη Πούλιου παραπέμπεται σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011. Για τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας "προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, ότι τέλεσε τις αξιόποινες πράξεις: α) της δωροδοκίας – δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνος, από κοινού, κατά συρροή και β) του παρανόμου στοιχήματος (συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα μέσω παρενθέτων προσώπων δια διαδικτύου), κατ΄ εξακολούθηση, κατά το χρονικό διάστημα από 16/2/2011 έως 12/3/2011, όσον αφορά στoυς χειραγωγημένους αγώνες"
O ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ FIFA προβλέπει:
" Η συμπεριφορά των προσώπων που δεσμεύονται από τον παρόντα Κώδικα
αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι στηρίζουν τις αρχές και τους στόχους της FIFA, τις
συνομοσπονδίες, ενώσεις, ομίλους και συλλόγους με κάθε τρόπο και να απέχουν από
ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για αυτούς τους σκοπούς και στόχους. Θα πρέπει να τηρούν
τη σημασία του δεσμού τους με τη FIFA, των συνομοσπονδιών, ενώσεις,
ομίλους και συλλόγους, να τους εκπροσωπούν και να συμπεριφέρονται προς αυτούς με ειλικρίνεια,
επάξια, αξιοπρεπώς και με ακεραιότητα. Θα πρέπει επιπλέον να τηρούν τον πυρήνα
της αξία του ευ αγωνίζεσθαι σε κάθε πτυχή των καθηκόντων τους.
1 Πεδίο εφαρμογής
Ο παρών Κώδικας εφαρμόζεται σε συμπεριφορά που βλάπτει την ακεραιότητα και τη φήμη του
ποδόσφαίρου και ιδίως με την παράνομη, ανήθικη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
ΑΡΘΡΟ 6: Οι παραβιάσεις του Κώδικα από άτομα που δεσμεύονται από αυτόν επισύρουν κυρώσεις που μπορούν να φτάσουν σε απαγόρευση συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, ακόμη και με την υποχρέωση της κοινωνικής εργασίας.
AΡΘΡΟ 12: Δίωξη για δωροδοκία δεν υπόκειται σε παραγραφή.
AΡΘΡO 13: Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από αυτό τον Κώδικα πρέπει να επιδείξουν δέσμευση για μια ηθική στάση.Θα πρέπει να συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια και να ενεργούν με πλήρη αξιοπιστία και ακεραιότητα. Δεν μπορούν να κάνουν κατάχρηση της θέσης τους με οιονδήποτε τρόπο.
AΡΘΡO 21:Δωροδοκία-διαφθορά: Τα πρόσωπα που δεσμεύονται από αυτό τον Κώδικα απαγορεύεται να υπόσχονται ή να προσφέρουν ώστε να αποκομίσουν αθέμιτο οικονομικό όφελος εντός ή εκτός FIFA. Οτιδήποτε τέτοιο πρέπει να αναφερθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και είναι τιμωρητέα.
ΑΡΘΡΟ 27: Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA έχει δικαίωμα να ερευνήσει και να κρίνει εθνικές υποθέσεις σε ομοσπονδίες, ενώσεις και άλλες αθλητικές οργανώσεις που αποτυγχάνουν να διώκουν τις παραβάσεις αυτές".
Πηγή: skai.gr