Ο συμβολισμός και τα 8 σημεία-τομές του αθλητικού νομοσχεδίου

Νομοσχέδιο υψηλού συμβολισμού που φανερώνει την διάθεση του αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού για τομές ή ρήξη, λίγα 24ωρα πριν τη συνάντηση με την UEFA που θα γίνει στις 30/3 είναι αυτό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 27/3 φέρει τον τίτλο «επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» και η συζήτηση και ψήφιση του θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την πρόεδρο της Βουλής.

«Ελπίζω οι πάντες να αντιλαμβάνονται την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πάταξη των παθογενειών στον ελληνικό αθλητισμό. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των θεσμοθετημένων φορέων και είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε στον κοινό μας στόχο», δήλωσε ο κ. Κοντονής.

Υπενθυμίζεται ότι θέματα αλλαγής εκλογικού συστήματος της ΕΠΟ και διατησίας αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας μετά τις συζητήσεις με την UEFA.

Στα βασικά σημεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

1. Πρόστιμα στις ΠΑΕ, φυσικά πρόσωπα και ομοσπονδίες για επεισόδια

Σε σοβαρές περιπτώσεις τέλεσης επεισοδίων, παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων,ρατσιστικών συμπεριφορών και εν γένει φαινομένων βίας, εντός ή εκτός αγωνιστικών χώρων,ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός, με αιτιολογημένες αποφάσεις του, δύναται να επιβάλλει στα οικεία αθλητικά σωματεία, Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών(Τ.Α.Α.) και Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Α.Ε.), καθώς και στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες ή/και επαγγελματικούς συνδέσμους, αλλά και μεμονωμένα σε φυσικά πρόσωπα, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, πρόστιμα ύψους από δέκα χιλιάδες (10.000,00) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000,00) ευρώ, σε ιδιαίτερα δε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να προβαίνει και σε ανάκληση της υφιστάμενης ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

2. Οριστική διακοπή πρωταθλήματος, απαγόρευση συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις και πρόστιμα έως 25 εκατ. ευρώ

Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός δύναται επίσης, για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων γεγονότων και συμπεριφορών, να απαγορεύει προσωρινά, για μία ή περισσότερες αγωνιστικές, τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων, ή να διακόπτει οριστικά πρωταθλήματα ή άλλες διοργανώσεις, ακόμη δε και να απαγορεύει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Δύναται,εξάλλου, να απαγορεύει την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων και την εν γένει χρήση συγκεκριμένων ζωνών ή τμημάτων των κερκίδων αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω απαγορεύσεων, πέραν των τυχόν άλλων συνεπειών και κυρώσεων, ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός δύναται να επιβάλλει, με αιτιολογημένη απόφασή του και μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόαση, πρόστιμα ύψους από είκοσι πέντε(25.000,00) είκοσι πέντε εκατομμύρια (25.000.000,00) ευρώ.

3. Απαγόρευση συμμετοχής ομάδων στα πρωταθλήματα χωρίς γήπεδα με κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο

Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 απαγορεύεται η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε. σε εθνικό πρωτάθλημα ή Κύπελλο Ελλάδος των αθλημάτων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η καλή λειτουργία στην αθλητική εγκατάσταση στην οποία θα διενεργούνται οι αγώνες της ομάδας των προβλεπομένων στα άρθρα 41 Ε' και 41 Γ' του ν. 2725/1999 συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές

4. Άμεση απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων σε συνδέσμους φιλάθλων και ποινές φυλάκισης με μετατροπή σε ιδιώνυμο αδίκημα σε όσους λειτουργούν χωρίς νομιμοποίηση

Από τη δημοσίευση του παρόντος, απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων στις λέσχες του άρθρου 41Β' του ν. 2725/1999, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 3 του ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του ν. 4049/2012, οι οποίες δεν βρίσκονται σε νόμιμη λειτουργία σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της παραπάνω διατάξεως, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ομάδα προσώπων ή σύνδεσμο φιλάθλων ή σωματείο ή οποιαδήποτε άλλη συλλογικότητα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής της, ακόμη και της άτυπης.
κάθε μέλος της διοίκησης του κατά περίπτωση υπαίτιου Τ.Α.Α. ή Α.Α.Ε.τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξη (6) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ.

Το αδίκημα του παρόντος άρθρου διώκεται αυτεπαγγέλτως, οι δε επιβαλλόμενες για την τέλεσή του ποινές δεν αναστέλλονται ούτε μετατρέπονται.
Μετά από τρεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου θα επιβάλλεται πρόστιμο στους εκμισθωτές γραφείων των συνδέσμων που δεν είναι νόμιμοι.

5. Πλήρες ιδιώνυμο αδίκημα για περιστατικά βία και πρόβλεψη για κατ οίκον περιορισμό των δραστών (ηλεκτρονικό βραχιόλι)

Εάν ο δράστης κατά την τέλεση των πιο πάνω πράξεων χρησιμοποίησε όπλο ή κάθε άλλου είδους μέσο, ικανό και πρόσφορο να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων.

Εάν, από τη βαρύτητα της πράξης, τη βιαιότητα κατά την τέλεσή της, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα προσώπων, τα αίτια που ώθησαν τον δράστη σε αυτήν και τη σοβαρή διασάλευση της δημόσιας τάξης, προκύπτει αντικοινωνικότητα αυτού και σταθερή ροπή του σε διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.
Εάν ο δράστης εκδήλωσε ρατσιστική συμπεριφορά.

Η ποινή για τις πράξεις του παρόντος άρθρου δεν μετατρέπεται σε καμία περίπτωση.
Το Δικαστήριο, εφόσον συντρέχουν οι όροι αναστολής εκτέλεσης της ποινής,ανεξαρτήτως του ύψους αυτής, διατάσσει, για χρονικό διάστημα ίσο με την ανασταλείσα ποινή, την υποχρέωση του καταδικασθέντος να διαμένει στην κατοικία του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Η παραβίαση του συγκεκριμένου όρου συνεπάγεται την άρση της αναστολής. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης για αδίκημα του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως του ύψους των αθροιζομένων ποινών, δεν χορηγείται αναστολή εκτέλεσης της ποινής.

6. Τακτικοί δικαστές και τακτικοί εισαγγελείς στα όργανα του ποδοσφαίρου

Εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος ανασυγκροτούνται όλα τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής μόνο από τακτικούς δικαστές.

Εντός της ίδιας πιο πάνω προθεσμίας των πέντε (5) μηνών, υπεύθυνος άσκησης δίωξης ποδοσφαιρικών αδικημάτων αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών. Αμφότεροι ορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Μονομελές θα είναι το πρωτοβάθμιο όργανο ενώ καταργούνται όλες οι διατάξεις ειδικής μεταχείρισης του ποδοσφαίρου έναντι άλλων αθλητικών ομοσπονδιών. Η αμοιβή των δικαστών θα είναι κρατική δαπάνη και θα καλύπτεται με ποσοστό επί των εισιτηρίων.

7. Έλεγχος πόθεν έσχες διαιτητών

Ο αρμόδιος για τον Αθλητισμό Υπουργός ή ειδικώς εξουσιοδοτημένα απ΄ αυτόν πρόσωπα, δύναται να λαμβάνει γνώση των υποβαλλομένων στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού από διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του ν. 3213/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

8. Χρονική μετάθεση ύποπτων χειραγώγησης αγώνων

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υποχρεούται να διαβιβάζει αμελλητί στον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υπουργό και στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τις εκθέσεις που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή ή την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ή τις συνεργαζόμενες με αυτές εταιρίες ή άλλους φορείς, σχετικά με ύποπτους χειραγώγησης αγώνες.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της,η οποία λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων και τις παραπάνω εκθέσεις, δύναται να αφαιρεί ομάδες, μετά από προηγούμενη κλήση και ακρόασή τους, από τον πίνακα των ομάδων που μπορούν να συμπεριληφθούν στα έντυπα "Παιχνιδιών Στοιχημάτων Προκαθορισμένης Απόδοσης" της ΟΠΑΠ Α.Ε. και όλων των άλλων εταιριών που τυχόν δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελλάδα με αντικείμενο το στοιχηματισμό.

Σε περίπτωση που περιέλθουν σε γνώση του αρμόδιου για τον Αθλητισμό Υπουργό τέτοιες εκθέσεις πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα, δύναται με απόφασή του να μεταθέσει την ώρα έναρξης του αγώνα ή να αναβάλει τη διεξαγωγή του, σε ημέρα και ώρα που θα προσδιορισθεί κατόπιν συνεννόησης με την αντίστοιχη διοργανώτρια αρχή και τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Πηγή: soccerplus.gr
Πηγή: soccerplus.gr