Η απόρρητη αλληλογραφία ανακριτή-UEFA: Tι δεν έκανε η Ελληνική Δικαιοσύνη για τα στημένα ματς και τη στοιχηματική χειραγώγηση

Την απόρρητη αλληλογραφία του Έλληνα ανακριτή με την UEFA για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και τη στοιχηματική χειραγώγηση αποκάλυψε η "ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ". Σε δύο έγγραφα ντοκουμέντα περιγράφονται οι ενέργειες που πρότεινε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην Ελληνική Δικαιοσύνη ώστε να αποκαλυφθούν οι ένοχοι στην πολύκροτη υπόθεση του πορίσματος της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, το καλοκαίρι του 2011.

Στην απάντηση του επικεφαλής ακεραιότητας της UEFA Πιέρ Κορνύ στον 9ο τακτικό ανακριτή Αθηνών Γιώργο Κασίμη τονίζεται ότι "για να ανιχνευτούν οι δράστες της χειραγώγησης πρέπει να εξεταστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά του παιχνιδιού, αναλύοντας τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών και του διαιτητή". Δυστυχώς ποτέ δεν έγιναν τέτοιες ανακριτικές ενέργειες.

Τα κυριότερα σημεία της απάντησης Κορνύ στον Γ.Κασίμη είναι τα εξής: '' Η εταιρία με την οποία συνεργάζεται η ΟΥΕΦΑ, η sport radar, διαθέτει ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα πληροφορικής που επεξεργάζεται δεδομένα από 300 και πλέον παρόχους του στοιχηματισμού στην Ευρώπη και στην Ασία. Το σύστημα προβαίνει σε συνεχή ανάλυση των δεδομένων και παράγει προειδοποιήσεις τις οποίες επεξεργάζονται συνεχώς 12 υπάλληλοι της εταιρίας. Αυτό σημαίνει ότι όταν το στοίχημα εντοπίσει ύποπτες διακυμάνσεις των αποδόσεων προβαίνει καταρχήν σε ειδοποίηση.

 Για παράδειγμα, όταν πολλά στοιχήματα φέρονται επί μιας ομάδας εναντίον άλλης, το σύστημα εξετάζει αν αντικειμενικοί παράγοντες μπορούν να εξηγούν αυτή τη τάση μεταξύ των παικτών του στοιχήματος ( απουσία αρκετών βασικών παικτών σε μια ομάδα λόγο τραυματισμών, η σημασία της αναμέτρησης για τις δυο ομάδες κλπ ). Όταν ο αγώνας είναι ύποπτος χωρίς καμία προφανή αντικειμενική εξήγηση, μια έκθεση συντάσσεται και αποστέλλεται στην ΟΥΕΦΑ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι δοκιμασμένες και χρησιμοποιούνται επίσης από τους ίδιους τους παρόχους στοιχήματος για να παρακολουθούν την εξέλιξη των αποδόσεων.

 Όταν συνειδητοποιούν ότι σημαντικά ποσά ποντάρονται σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι πάροχοι του στοιχηματισμού αντιδρούν μειώνοντας τις αποδόσεις ώστε να περιορίσουν τον κίνδυνο τους. Υπάρχουν διαβαθμίσεις των υπονοιών χειραγώγησης σε έναν αγώνα. Η διαβάθμιση καταρχήν αποδίδεται σε συνάρτηση με τον όγκο του στοιχηματισμού και σε συνάρτηση με την επιτυχία των παικτών. Για να ανιχνευτούν οι δράστες της χειραγώγησης πρέπει να εξεταστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά του παιχνιδιού, αναλύοντας τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών και του διαιτητή ( σε μια πρόσφατη περίπτωση ένας διαιτητής είχε δώσει πολλά αμφιλεγόμενα πέναλτι ). Επίσης μπορούν να βρεθούν ενδείξεις στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους παίκτες ( εσκεμμένη αποβολή ώστε να αποδυναμωθεί η ομάδα τους ).

Ενδείξεις μπορεί να παράγει και η ανάλυση της σύνθεσης της ομάδας που αποφάσισε ο προπονητής και των αλλαγών που έκανε. Τέλος, ένα πρόσωπο που έχει στοιχηματίσει στην ήττα της ομάδας του θα είναι πιο ύποπτο από ένα άλλο. Αυτά είναι προφανώς παραδείγματα καθώς και άλλοι παράγοντες πρέπει να εξεταστούν για να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα σχετικά με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Διαβιβάσαμε στην ελληνική ομοσπονδία τις εκθέσεις που λάβαμε ( Σ.Σ. : 41 ύποπτα ματς ). Δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι κανένα άλλο παιχνίδι δεν χειραγωγήθηκε στην Ελλάδα. Οι αγώνες μπορεί να είναι αλλοιωμένοι και για άλλους λόγους εκτός από το στοίχημα. Τα κίνητρα μπορεί να είναι καθαρά βαθμολογικά και κάτι τέτοιο δεν αφήνει ίχνη στην εξέλιξη των αποδόσεων του στοιχηματισμού ούτε μπορεί να ανιχνευτεί από την εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε''.

ΠΙΛΑΒΙΟΣ: "ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ":
Ο εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης για το σκάνδαλο των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων κάλεσε ως υπόπτους τρεις προέδρους της ΕΠΟ, τον Γιώργο Σαρρή, τον Σοφοκλή Πιλάβιο και τον Βασίλη Γκαγκάτση. Παρείχαν εξηγήσεις ανωμοτί προκειμένου να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση άσκησης σε βάρους τους ποινικής δίωξης για τις πράξεις της πλαστογραφίας μετά χρήσεως κατ' επάγγελμα άπαξ και κατ' εξακολούθηση, χρήση πλαστών από κοινού κατ' επάγγελμα άπαξ και κατ' εξακολούθηση και απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα με περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ. Τα αδικήματα έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Και οι τρεις αρνούνται τις κατηγορίες και ρίχνουν την ευθύνη στην ΕΙΜ και στην ΕΕΑ. Μάλιστα ο Σ.Πιλάβιος τονίζει στις έγγραφες εξηγήσεις του ότι "είμαι το θύμα της μεγάλης απάτης".
Πηγή: skai.gr