Στην τελική ευθεία για τους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Με την 24ωρη λαμπαδηδρομία της παραολυμπιακής φλόγας που ξεκινά απόψε στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, το Λονδίνο μπαίνει στην τελική ευθεία για τους 14ους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η τελετή έναρξης έχει οριστεί για το βράδυ της Τετάρτης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Στράτφορντ. Εκεί θα καταλήξει η φλόγα μετά από ένα ταξίδι 150 χιλιομέτρων με αφετηρία το νοσοκομείο Στόουκ Μάντεβιλ, εκεί που γεννήθηκαν οι αγώνες των ασθενών με τραύματα σπονδυλικής στήλης το 1944, από τον οραματιστή νευρολόγο δρ. Λούντβιχ Γκούτμαν για να ενσωματωθούν στο Ολυμπιακό κίνημα κατά τους Αγώνες του 1960 στη Ρώμη.

Η φλόγα έχει ήδη ανάψει από προσκόπους στις τέσσερις υψηλότερες βουνοκορφές των ισάριθμων κρατών που απαρτίζουν τη Μεγάλη Βρετανία και θα μεταφερθεί στο Λονδίνο από 580 λαμπαδηδρόμους με ειδικές ανάγκες, σε ομάδες των πέντε.

Το Λονδίνο και το Ολυμπιακό Χωριό έχουν ήδη υποδεχθεί την πλειοψηφία των 4280 αθλητών από 165 χώρες που θα λάβουν μέρος σε 503 αγωνίσματα 19 αθλημάτων, 201 αγωνίσματα περισσότερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 16 χώρες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ η Ελλάδα εκπροσωπείται από 61 αθλητές και αθλήτριες στα αθλήματα της τοξοβολίας, της σκοποβολής, της ξιφασκίας με αμαξίδιο, της άρσης βαρών σε πάγκο, στο μπότσια, στην ποδηλασία, στην ιστιοπλοΐα, στην κολύμβηση και στο στίβο.

Οι αθλητές που έχουν δικαίωμα συμμετοχής υπάγονται σε έξι κατηγορίες: αθλητές με τραύματα σπονδυλικής στήλης, με περιορισμένη ή καθόλου όραση, με νοητική υστέρηση, με ακρωτηριασμένη μέλη, με εγκεφαλική παράλυση και με άλλες αναπηρίες, όπως νανισμός, πολιομυελίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο και για αυτούς τους Αγώνες, ειδικά για τους οποίους έχουν στηθεί δύο νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κορτ τένις με σκληρή επιφάνεια στο Ολυμπιακό Πάρκο και το ποδηλατοδρόμιο στο Κεντ, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας. 16 από τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών δε θα χρησιμοποιηθούν, ενώ οι υπόλοιπες έχουν ήδη υποστεί τις αναγκαίες τροποποιήσεις.

Σε ισχύ έχουν τεθεί ήδη τμήματα των παραολυμπιακών λωρίδων κυκλοφορίας, με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις κυκλοφορίας να εφαρμόζονται όταν κρίνεται αναγκαίο. Οι αθλητέςμ αξιωματούχοι και θεατές δεν είναι τόσοι πολλοί όσο για τους Ολυμπιακούς, ωστόσο το γεγονός ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία στη Βρετανία, καθώς και το γεγονός ότι ο κόσμος έχει επιστρέψει από τις διακοπές τους αναμένεται να δημιουργήσουν μικροπροβλήματα στις μετακινήσεις.

Ήδη 2,3 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν διατεθεί, ενώ απομένουν μόλις 200.000 εισιτήρια, με τους διοργανωτές να ανακοινώνουν ότι θα εκδώσουν ακόμα 70.000 λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Οι Αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου με μία ακόμα μουσική τελετή λήξης, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του συγκροτήματος Coldplay. Στη δε τελετή έναρξης αύριο θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες και διασημότητες με αναπηρίες, με φήμες να αναφέρουν το όνομα του θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χώκινγκ. Η τελετή θα συνιστά σύμφωνα με τους διοργανωτές «εορτασμό του πνεύματος των Παραολυμπιακών Αγώνων και θα ανατρέπει τις αντιλήψεις για τις δυνατότητες του ανθρώπου».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο