Κλείσιμο

Διευκρινίσεις από τη ΔΟΕ για την επίμαχη φράση του Ζακ Ρογκ

Αντιδράσεις προκάλεσε στην Ελλάδα η φράση του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, όταν είπε πως «οι αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, είχε σήμερα ιδιαίτερη συνομιλία μαζί του και στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΟΕ, η πλευρά της ΔΟΕ έδωσε τις εξής διευκρινίσεις:

«O πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, όπως γνωρίζουν όλοι οι μαθητές, οι Έλληνες γέννησαν τους Ολυμπιακούς αγώνες και η Ελλάδα είναι η γενέτειρα (το σπίτι) των Ολυμπιακών. Αλλά χτες στο λόγο του είπε ότι η Βρετανία είναι "το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού", όπου οι κανόνες και οι κώδικες πολλών πολλών σύγχρονων αγωνισμάτων εφευρέθηκαν και κωδικοποιήθηκαν το 19ο αιώνα. Υπ' αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του σύγχρονου αθλητισμού, αλλά η Αθήνα είναι το σπίτι των Ολυμπιακών».

Η δήλωση Ρογκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Απαράδεκτο, ανιστόρητο και προκλητικό χαρακτήρισε τον κ. Ρογκ ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας μάλιστα σε έντονα ειρωνικό ύφος πως «έτσι κι αλλιώς είναι άξιος συνεχιστής της εμπορευματοποίησης του Ολυμπιακού Ιδεώδους». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιτέθηκαν φραστικά και κατά της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και κατά του αρμόδιου υπουργού.

Για ανιστόρητους και αλαζόνες ευρωπαίους παράγοντες, που «κάνουν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να γελά με τις άθλιες δηλώσεις τους», μίλησε η Χρυσή Αυγή.

Για «σνομπ λιγούρηδες του διεθνούς τζετ σετ» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώφγος Καρατζαφέρης.



Πηγή: skai.gr