Αποκλείσθηκε από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου η Βούλα Παπαχρήστου (photos)

Αποκλείσθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου η πρωταθλήτρια στο τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, με απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως δήλωσε και στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής της επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος.

Αφορμή αποτέλεσε ρατσιστικό σχόλιό της στο λογαριασμό της στο Twitter για τους αφρικανούς στη χώρα μας.
Στο επίμαχο μήνυμα η Παπαχρήστου ανέφερε: «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό».

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των αγώνων, το μήνυμα προκάλεσε την οργή άλλων χρηστών του κοινωνικού δικτύου, με πολλούς να ζητούν να την ανακαλέσουν.

«Αν είναι σοβαρή η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, θα πρέπει να σας βάλουν στο πρώτο αεροπλάνο και να σας στείλουν πίσω», απαντάει με μήνυμά του χρήστης στην Παπαχρήστου.

«Ξενοφοβικά σχόλια από αθλήτρια της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς είναι απαράδεκτα. Μας ντροπιάζεις», δηλώνει άλλος χρήστης του διαδικτύου.

Η ίδια δήλωνε μετανιωμένη σε νεότερα μηνύματά της, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα "ατυχές σχόλιο": «Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη και σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για κάτι που μετέφερα ακούσια και δεν αντιπροσωπεύει σοβαρά τις απόψεις μου».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις αρχές του Ολυμπισμού, η ισότητα, ο σεβασμός των άλλων, η ανταλλαγή μεταξύ ατόμων, χωρών και ηπείρων αποτελούν απαράβατους κανόνες.

Πολιτικές αντιδράσεις

Την ανάκληση
της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ζήτησε νωρίτερα με ανακοίνωσή της από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανακοίνωση «ρατσιστικό χιούμορ και αστειάκια που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό».

«Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια "αστεία" θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

«Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής», ανέφερε η Ιπποκράτους.

Πομάσκι: «Βαριά τιμωρία» για ένα «παιδικό λάθος»

Λόγο για «βαριά» τιμωρία από πλευράς Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, για ένα «παιδικό λάθος», έκανε ο Ελληνοβούλγαρος προπονητής της Βούλας Παπαχρήστου, Γιώργος Πομάσκι, με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Μου κοπήκανε τα πόδια. Ξέρω το κορίτσι, δεν έχει καμία σχέση ούτε με κόμματα ούτε με τα πολιτικά. Είναι μία απλή κοπέλα, μια αθλήτρια. Αν ήξερε την έκταση που θα έπαιρνε το θέμα, δεν θα έβαζε το σχόλιο. Γι' αυτό ζήτησε και συγγνώμη. Το λάθος έχει γίνει τώρα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Άκουσε ή είδε κάτι και το αναπαρήγαγε. Δεν έχει καμία σχέση με ρατσισμό. Δεν το σκέφτηκε, λειτούργησε λίγο παιδικά. Όπως θα μιλούσε σε μία καφετέρια, έτσι έγραψε στο Twitter. Σαν πατεράδες και προπονητές παρακαλούμε τα παιδιά μας να μην ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Να γιατί...» τόνισε ο Πομάσκι με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό sportfm.

«Περιμένω να τη συναντήσω, δεν έρχεται και ανησυχώ. Δεν ξέρω τις αντιδράσεις της και αν είναι ικανή να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, ειδικά αν δεν είναι δίπλα μου. Μακάρι να μην την καταστρέψει αυτή η απόφαση. Σέβομαι την απόφαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του ΣΕΓΑΣ, αυτοί είναι οι αρμόδιοι, αλλά είναι λίγο αυστηρή για ένα παιδί που προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε. Δεν είναι η λύση του προβλήματος ο αποκλεισμός. Η ίδια δύσκολα θα κατανοήσει πώς για αυτό το πράγμα έμεινε έξω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καλύτερα να την είχαμε βοηθήσει να καταλάβει ότι αυτό ήταν λάθος. Η τιμωρία δεν βοηθά» κατέληξε.


Δείτε πως αποσύρθηκε ο χορηγός από το λογαριασμό Twitter της Παπαχρήστου μετά τον αποκλεισμό της  από την Ολυμπιακή Αποστολή της Ελλάδας.

ΠΡΙΝ



ΜΕΤΑ





 

Πηγή: skai.gr