Ασημένιο-ξανά- για τα κορίτσια του πόλο στο Ευρωπαϊκό!

Το ασημένιο μετάλλιο στο 14ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, κατέκτησε η εθνική μας ομάδα των γυναικών. Στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, το συγκρότημα του Γιώργου Μορφέση ηττήθηκε 13-10 από την Ιταλία και έτσι περιορίστηκε στη δεύτερη θέση όπως δηλαδή και πριν από δύο χρόνια στο Ζάγκρεμπ.

Οι τελικοί του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος φαίνεται πως δεν ταιριάζουν στην εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Όπως είχε συμβεί και το 2010 στο Ζάγκρεμπ (τότε απέναντι στη Ρωσία), το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε «με κάτω τα χέρια» από την Ιταλία με 13-10 και επιστρέφει από το Αϊντχόφεν με το ασημένιο μετάλλιο, ενώ η «σετερόσα» πανηγυρίζει την επάνοδο στην κορυφή μετά από εννέα χρόνια και πλέον είναι η πολυνίκης του θεσμού με πέντε τρόπαια. Πλέον η ελληνική ομάδα θα επικεντρώσει την προσοχή της στο προολυμπιακό τουρνουά του Απριλίου, στην Τεργέστη, και μετά -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο μεγάλο στόχο της φετινής χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά για την εθνική στο σημερινό τελικό, ένα ματς που έμοιαζε να αντικατοπτρίζει τους χειρότερους εφιάλτες του Γιώργου Μορφέση. Οι Ιταλίδες επιστράτευσαν μία πολύ κλειστή άμυνα, διακόπτοντας την τροφοδότηση της Ασημάκη και γλιτώνοντας τις αποβολές που η Ελληνίδα φουνταριστή θα τις φόρτωνε. Η δυνατότητα για καλά περιφερειακά σουτ δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τις διεθνείς μας, που είχαν βεβιασμένες επιλογές στην επίθεση και σουτ που, είτε ήταν άστοχα, είτε εξουδετέρωνε εύκολα η Τζίλι. Παράλληλα, η εθνική δέχθηκε πολλά «εύκολα» γκολ, τόσο από την περιφέρεια όσο και από τα 2μ., αφού οι αμυντικές αντιδράσεις της ήταν αργές και η Ελενα Κούβδου βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα, θυμίζοντας την αντίστοιχη εμφάνιση της Μαρίας Τσουρή στον τελικό του Ζάγκρεμπ. Με τις Αμπάτε και Μπιανκόνι σε εξαιρετική κατάσταση, η Ιταλία κράτησε εύκολα το προβάδισμα που πήρε από το πρώτο οκτάλεπτο και έφτασε στη νίκη χωρίς να απειληθεί καθόλου.

Αν και η εθνική άνοιξε το σκορ με την Ψούνη, βρέθηκε να χάνει 4-1 στο τέλος της πρώτης περιόδου και 6-2 στο ημίχρονο, με τις Φρασινέτι και Καζανόβα να εκθέτουν την ελληνική άμυνα, σκοράροντας από τα 2μ. Στο ξεκίνημα του τρίτου οκταλέπτου ο δείκτης του σκορ ανέβηκε στο 8-2 και ο Γιώργος Μορφέσης άλλαξε τερματοφύλακα, περνώντας στο ματς τη Χρυσούλα Διαμαντοπούλου. Όμως, όπως ήταν φυσικό, η 16χρονη γκολκίπερ δεν μπορούσε να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα που είχε ήδη κριθεί. Με βασικά ατού να υστερούν (0/6 σουτ η Αντωνάκου, 2/8 η Γερόλυμου, κακή απόδοση και από τις αμυντικές), η ελληνική ομάδα δεν είχε καμία τύχη να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης και το μόνο που κατάφερε στα τελευταία λεπτά ήταν να μειώσει την έκταση του σκορ στο τελικό 13-10.

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ψούνη (περιφέρεια), 1-1 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 1-2 Εμολο (π.π.), 1-3 Αμπάτε (π.π.), 1-4 Μπιανκόνι (πέναλτι), 2-4 Ασημάκη (π.π.), 2-5 Καζανόβα (φουνταριστός), 2-6 Φρασινέτι (φουνταριστός), 2-7 Αμπάτε (π.π.), 2-8 Μπιανκόνι (περιφέρεια), 3-8 Ρουμπέση (περιφέρεια), 4-8 Γερόλυμου (π.π.), 4-9 Αμπάτε (περιφέρεια), 4-10 Ντι Μάριο (περιφέρεια), 5-10 Ασημάκη (φουνταριστός), 5-11 Αμπάτε (περιφέρεια), 6-11 Τσουκαλά (περιφέρεια), 6-12 Μπιανκόνι (π.π.), 7-12 Ρουμπέση (περιφέρεια), 8-12 Τσουκαλά (κόντρα), 8-13 Κεϊρόλο (περιφέρεια), 9-13 Γερόλυμου (περιφέρεια) , 10-13 Ασημάκη (φουνταριστός)

Η εθνική είχε 2/7 με παίκτρια παραπάνω, 5 γκολ από την περιφέρεια, 2 γκολ από θέση φουνταριστού και 1 γκολ στην κόντρα. Η Ιταλία είχε 4/7 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 6 γκολ από την περιφέρεια και 2 γκολ από θέση φουνταριστού.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκε η Ηλέκτρα Ψούνη, 5΄28΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα.

Διαιτητές: Γκόλιανιν (Σερβία), Μπργκούλιαν (Μαυροβούνιο)

Οι συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Κούβδου, Τσουκαλά 2, Μελιδόνη, Ψούνη 1, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 2, Γερόλυμου 2, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Διαμαντοπούλου

ΙΤΑΛΙΑ (Φάμπιο Κόντι): Τζίλι, Αμπάτε 4, Καζανόβα 1, Αϊέλο, Κεϊρόλο 1, Λάπι, Ντι Μάριο 1, Μπιανκόνι 4, Εμολο 1, Ραμπάλντι, Κότι, Φρασινέτι 1, Γκορλέρο



Τα οκτάλεπτα: 1-4, 1-2, 4-4, 4-3

Η τελική κατάταξη:


1. Ιταλία


2. ΕΛΛΑΔΑ


3. Ουγγαρία


4. Ρωσία


5. Ισπανία


6. Ολλανδία


7. Βρετανία


8. Γερμανία

Πηγή: skai.gr