Η συνεργασία το «αντίδοτο» για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Την ικανοποίησή του για το ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αρχίζουν να κινούνται, εξέφρασε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ΓΓ της UEFA, σε αποκλειστική του συνέντευξη στους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και το Τάσο Τέλλογλου.

Ο κ. Ινφαντίνο έκανε λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο χαρακτήρισε καρκίνωμα που υπάρχει σε πολλές χώρες και τόνισε την ανάγκη της καλής συνεργασίας ανάμεσα στις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές και στη δικαιοσύνη, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «κλειδί» για την επίλυση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές και η ΕΠΟ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.

Τόνισε ότι παρόμοια σκάνδαλα με στημένα παιχνίδια και παράνομα στοιχήματα έχουν σημειωθεί σε πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, το Βέλγιο, η Φινλανδία και μάλιστα τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επιβληθεί ποινές φυλάκισης έως έξι έτη.

Ο ΓΓ της UEFA έκανε λόγο για ένα κοινό, σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει να εκτοπιστεί μια και καλή από το χώρο του ποδοσφαίρου, πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.

Όπως εξήγησε, από μόνες τους οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν μπορούν να δράσουν γιατί σε πολλές περιπτώσεις τα στημένα παιχνίδια έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο είναι πέρα από τη δικαιοδοσία τους.

Για αυτό ζήτησε από τις αρχές να πάρουν το θέμα σοβαρά. Σημείωσε ότι πρόκειται για μία από τις προτεραιότητες της UEFA και του προέδρου της Μισέλ Πλατινί και διεμήνυσε ότι θα είναι πολύ αυστηροί με τους παραβάτες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να κάνουν το ίδιο.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορεί η UEFA να διασφαλίσει ότι το νέο πρωτάθλημα σε μία χώρα μέλος όπως η Ελλάδα αλλά και γενικότερα το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη θα διεξάγεται ομαλά και δίκαια είπε ότι «το ποδόσφαιρο είναι και πρέπει να είναι παιχνίδι και θα το διασφαλίσουμε».

Όπως εξήγησε, εδώ και δύο χρόνια μελετούν περισσότερα από 29.000 παιχνίδια στην Ευρώπη το χρόνο, και στις δύο κατηγορίες, κάθε μέρα, 24 ώρες την ημέρα, ενώ στο μικροσκόπιο της UEFA μπαίνουν και πάνω από 24 εκατομμύρια στοιχήματα την ημέρα. «Από τα 29.000 παιχνίδια είδαμε εντοπίσαμε λιγότερα από 200 ύποπτα παιχνίδια, αλλά ακόμα και ένα ύποπτο ματς είναι πολύ» είπε και επανέλαβε την ανάγκη οι εθνικές ομοσπονδίες να συνεργαστουν με τις αρμόδιες αρχές.

Αναφερόμενος στο σύστημα που έχει η UEFA για να παρακολουθεί αν αγώνες χαμηλού αθλητικού ενδιαφέροντος προσελκύουν ξαφνικά μεγάλα ποσά στοιχημάτων, είπε ότι το σύστημα λειτουργεί αρκετά καλά, αλλά σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι η ασιατική αγορά, όπου παίζονται πολλά στοιχήματα, η οποία δεν δίνει τα απαραίτητα στοιχεία.

Όσον αφορά στο αν η UEFA έχει ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να υπογράψουν δεσμευτικές συμφωνίες με τις ασιατικές αρχές, είπε ότι δεν ασκούν πίεση στις κυβερνήσεις, αλλά επιδιώκουν τη συνεργασία. Επίσης, συνεργάζονται και με άλλα όργανα όπως η Interpol, η Europol, η Eurojustice, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν. Μάλιστα, είπε ότι ο Μισέλ Πλατινί έλαβε τη δέσμευση του Ζοζέ Μπαρόζο, προέδρου της Κομισόν για την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Ινφαντίνο οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό. Αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Αναφερόμενος στις μικρές ποδοσφαιρικές ομάδες, που είναι οικονομικά τόσο ασταθείς ώστε αναγκάζονται να αναμειχθούν σε στημένα παιχνίδια προκειμένου να επιβιώσουν, είπε ότι η UEFA θέλει μία ομάδα να μην μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από τα έσοδά της, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα είναι από μόνη της βιώσιμη.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να μη ξεκινήσει στην Ελλάδα η νέα ποδοσφαιρική περίοδος, έστω σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό αν μια ομάδα εμπλέκεται σε στημένα παιχνίδια, αποβάλλεται από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είπε ωστόσο ότι παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά και έχουν εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές ότι θα επιβάλουν τις κατάλληλες κυρώσεις ώστε η UEFA να μη χρειάζεται να παρέμβει.

Τέλος, ο κ. Ινφαντίνο ξεκαθάρισε ότι
: όποιος «κλέβει» και αλλοιώνει τα αποτελέσματα, σκοτώνει την ψυχή του αγώνα. Δεν έχει σημασία αν αυτό γίνεται για να κερδίσει κάποιος πόντους ή λεφτά. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι βαριές και στην UEFA έχουμε την πολιτική της μηδενικής ανοχής.

Πηγή: skai.gr