Απόδραση και πρώτη θέση με Τοροσίδη

Στην πρώτη θέση του 6ου προκριματικού ομίλου του Euro 2012 «σκαρφάλωσε» απόψε η εθνική ομάδα, που επιβλήθηκε της Μάλτας με 1-0 στο γήπεδο «Τα Κάλι» της Βαλέτας, χάρις στο τέρμα που σημείωσε ο Βασίλης Τοροσίδης στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων. Με το 5ο γκολ στην 36η συμμετοχή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ο ακραίος αμυντικός του Ολυμπιακού έδωσε μια ανέλπιστη, όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, νίκη και επέτρεψε στη «γαλανόλευκη» ομάδα να εκμεταλλευτεί την ήττα της Κροατίας από τη Γεωργία (0-1) για να περάσει, μόνη πρώτη, στην κορυφή (στον άλλο αγώνα το Ισραήλ νίκησε 2-1 τη Λετονία).



Η είδηση της -απρόσμενης- ήττας της Κροατίας στη Γεωργία δεν φάνηκε πάντως να εισπράττεται αναλόγως από τους διεθνείς, τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα. Ράθυμοι, αργοί, προβλέψιμοι, ανήμποροι να διασπάσουν το σφιχτό αντίπαλο 4-5-1 και με εμφανές πρόβλημα στη δημιουργία, οι Έλληνες ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Χάμπερ. Ως εκ τούτου, οι παίκτες του Σάντος σπατάλησαν τα πρώτα 45 λεπτά αρκούμενοι σε ένα παιχνίδι φλύαρης κατοχής και ανούσιας υπεροχής, απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε πλάνο, πρωτίστως, να κλείσει όσους περισσότερους χώρους μπορούσε και από εκεί και ύστερα αν κατόρθωνε να οργανώσει κάποια καλή αντεπίθεση είχε καλώς… Φυσιολογικά, λοιπόν, σπουδαίες στιγμές δεν είχε να επιδείξει το πρώτο ημίχρονο. Ένα σουτ του Τοροσίδη που κατέληξε άουτ ύστερα από πάσα του Νίνη (16΄) κι ένα σουτ του Σαλπιγγίδη (30΄) που δεν ανησύχησε τον Χάμπερ ήταν η πενιχρή ιστορία των αρχικών 45 λεπτών.

Το δεύτερο μισό, όμως, είχε να επιδείξει περισσότερες συγκινήσεις, με το πρώτο σκίρτημα να καταγράφεται μόλις στο 46ο λεπτό: ο Κατσουράνης έβγαλε τον Σαλπιγγίδη απέναντι στον Χάμπερ, ο Έλληνας επιθετικός πλάσαρε αλλά ο τερματοφύλακας της Μάλτας έδιωξε σωτήρα με τα πόδια. Στο 54΄ ο Χάμπερ έκανε εξαιρετική επέμβαση στην κεφαλιά του Λυμπερόπουλου και στο κόρνερ που ακολούθησε ο Νίνης σέντραρε, για να πιάσει νέα κεφαλιά ο άσος της ΑΕΚ και να στείλει τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Οι γηπεδούχοι απείλησαν με τον Μπογκντάνοβιτς, στο 56΄, όταν ο Καραγκούνης τον πρόλαβε την ώρα του σουτ και με προβολή έδιωξε σε κόρνερ. Στο 61΄ ο Κατσουράνης έπιασε δυνατό σουτ έξω από την περιοχή της Μάλτας αλλά ο Χάμπερ ήταν και πάλι εκεί, για να αλλάξει τη διάταξη σε 4-4-2 (4-2-3-1) Σάντος, περνώντας τους Φετφατζίδη (αρχικά) και Μήτρογλου, αφού χρόνος είχε αρχίσει να λιγοστεύει επικίνδυνα.

Παρά την προσπάθεια του πάγκου και τις διορθωτικές κινήσεις, όμως, η ελληνική πίεση κόπασε γρήγορα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ουρανός πάνω από το «Τα Κάλι» μαύρισε ακόμη περισσότερο όταν στο 84ο λεπτό ο Παπασταθόπουλος αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα από τον Γερμανό διαιτητή Βάινερ, για «επαγγελματικό φάουλ» στον Σκέμπρι. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, όμως, η τύχη δεν είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα. Έτσι, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Καραγκούνης εκτέλεσε από αριστερά το φάουλ που κέρδισε ο Φετφατζίδης, ο Μήτρογλου γύρισε τη μπάλα στη μικρή περιοχή και ο Έλληνας «από μηχανής Θεός», ο Βασίλης Τοροσίδης, με νέα κεφαλιά την έστειλε στα δίχτυα του Χάμπερ, λυτρώνοντας συμπαίκτες, προπονητές και Έλληνες φιλάθλους, τη στιγμή που οι Μαλτέζοι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν τον πρώτο βαθμό τους στον όμιλο. Θα ήταν όμως χρήσιμο και διδακτικό ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας να προβάλλει εφεξής διαρκώς το βίντεο του αποψινού αγώνα στους διεθνείς ως παράδειγμα προς αποφυγή ενόψει των αναμετρήσεων που έπονται, αλλά και να τους επισημάνει ότι χωρίς σεμνότητα και ταπεινότητα, σοβαρότητα και συνεχή προσπάθεια, το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να παρακολουθήσουν την τελική φάση του Euro 2012 από τα σπίτια τους…

Διαιτητής: Μίκαελ Βάινερ (Γερμανία)

Κόκκινη: 84΄ Παπασταθόπουλος

Κίτρινες: Κοέν - Τζαβέλλας, Τοροσίδης



Οι συνθέσεις:

ΜΑΛΤΑ (Τζον Μπούτιγκιεγκ): Χάμπερ, Καρουάνα (46΄ Πέις), Μάμο, Σκίμπερας, Άνγκους, Χάτσινσον, Μπογκντάνοβιτς, Μπρίφα, Μίφσουντ, Μπαϊάντα (78΄ Φένεκ), Σκέμπρι (90΄+ Κοέν) .

Πηγή: skai.gr