Κλείσιμο

Ο Ρονάλντο και οι άλλοι

Σε μια χρονιά, φαινομενικά πολύ δύσκολη για τα οικονομικά των περισσότερων ευρωπαϊκών συλλόγων, κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν κατά πολύ από την πεπατημένη των υπόλοιπων.

Στην Ισπανία η Ρεάλ Μαδρίτης, υπό τη νέα διοίκηση του Φλορεντίνο Πέρεθ, άρχισε τις ακριβές αγορές από την αρχή του καλοκαιριού αποκτώντας τον Κακά από τη Μίλαν.

Το σίριαλ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχιζόταν εν τω μεταξύ και η βασίλισσα έκανε τα πάντα για να τον ντύσει στα λευκά.

Όταν αυτό συνέβη τελικά, στην παρουσίαση του δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, από 80.000 θεατές που τον αποθέωσαν. Τα 94 εκατομμύρια δε που χρειάστηκαν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, αποτελούν νέο ρεκόρ.

Στην Καταλονία, η απάντηση ήταν ιδιαίτερα ηχηρή...Ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, κόστισε στη Μπαρτσελόνα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ίντερ δόθηκε και ο Σαμουέλ Ετό που έκανε περίπου 20.

Άλλο ένα γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στον ευρωπαϊκό χάρτη, ήταν η εκθρόνιση της Λυών από την κορυφή του Γαλλικού πρωταθλήματος. Η Μπορντό υπό τις οδηγίες του Λοράν Μπλαν έβαλε τέλος στο καθεστώς της, το οποίο κρατούσε από τη σεζόν 2001-2002, με 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Ως έκπληξη χαρακτηρίζεται και ο τίτλος που πήρε η Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία. Ήταν το 1ο στην ιστορία της και της έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπάγερν των ακριβοπληρωμένων σταρ, πήρε γερό μάθημα, με τον Κλίνσμαν να πληρώνει τελικά τη νύφη. Ο διάδοχος του στον πάγκο των Βαυαρών, ο πολύς Λούις Φαν Χααλ, έχει πολλές πιθανότητες να ακολουθήσει ίδια πορεία με τον προκάτοχό του.

Η Σαχτάρ Ντόνετσκ έγινε η πρώτη Ουκρανική ομάδα μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, που κατακτά Ευρωπαϊκό τίτλο. Το περυσινό κύπελλο ΟΥΕΦΑ προσέφερε ανείπωτη χαρά σε μια ομάδα που είδε επιτέλους τις κολοσσιαίες επενδύσεις της να πιάνουν τόπο.

Η Τσέλσι έκανε την έκπληξη όταν αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Ιταλό Κάρλο Αντσελότι για τον πάγκο της... Μετά το αποτυχημένο περυσινό πείραμα με τον Σκολάρι, οι μπλε φαντάζουν ως το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία.

Ποιο βόρεια, στο Μάντσεστερ, τα χρήματα των Αράβων στη Σίτι, έφεραν εκλεκτά στελέχη στο ρόστερ της ομάδας. Οι Τέβεζ και Αντεμπαγιόρ κόστισαν πολλά και θέλουν να προσφέρουν ακόμα περισσότερα.

Στη Σέριε Α η Ίντερ κατέκτησε την άνοιξη το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημά της, εδραιώνοντας την κυριαρχία της εντός των συνόρων, μετά και το σκάνδαλο καλτσιόπολι. Οι φίλοι της ομάδας αισθάνονται πλέον οι κυρίαρχοι της Ιταλίας, την ώρα ο περυσινός τίτλος αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του Φίγκο στα γήπεδα, αφού ο 37χρονος Πορτογάλος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Στα των εθνικών ομάδων, ο Μαραντόνα πήγε από την κόλαση στον παράδεισο στα προκριματικά, αλλά τελικά η Αργεντινή υπό τις δικές του οδηγίες θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, για να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων την Ελλάδα.

Στα τελικά του Μουντιάλ και οι Γάλλοι του Ντομενέκ, που παρέτεινε εν μέσω αμφισβήτησης την παρουσία του στην ομάδα. Οι Ιρλανδοί όμως, ακόμα διαμαρτύρονται για το χέρι του Ανρί στα μπαράζ.

Οι διοργανωτές Νοτιοαφρικάνοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα στην ιστορία της ΦΙΦΑ. Το μουντιάλ του καλοκαιριού, τρομάζει πολλούς, όχι τόσο για το επίπεδο ετοιμότητας των διοργανωτών, όσο για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα της μακρινής χώρας.

Η αυλαία στα πιο σημαντικά ποδοσφαιρικά διεθνή γεγονότα της σεζόν πέφτει με μια μικρή αφιέρωση σε τρεις μεγάλες απώλειες του χώρου.

Στον τερματοφύλακα του Αννόβερο, Ρόμπερτ Ένκε , που αυτοκτόνησε μη μπορώντας να αντέξει την κατάθλιψη προκαλώντας θρήνο σε όλη τη Γερμανία, στον αρχηγό της Εσπανιόλ Ντάνιελ Χάρκε που έφυγε στα 26 του από ανακοπή καρδιάς, αλλά και στον εμβληματικό Μπόμπι Ρόμπσον, που έχασε το περασμένο καλοκαίρι τη μάχη με τον καρκίνο.

Πηγή: skai.gr