Τουρκικά παιχνίδια με διερευνητικές και S-400: Αναλύουν Συρίγος – Λιάκουρας στον ΣΚΑΪ

Την ενόχληση του ΝΑΤΟ για την ρωσική επιλογή των S-400 από την Τουρκία, αλλά και τις αιτίες της καθυστέρησης στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, ανέλυσαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ οι καθηγητές Διεθνών Σχέσεων Πέτρος Λιάκουρας και Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Λιάκουρας εξήγησε ότι αυτό που είπε χθες στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είναι πως η Τουρκία δεν είναι πρόβλημα μόνον σε σχέση με την Ελλάδα και με την Κύπρο, αλλά αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ και για το ΝΑΤΟ. Εκτίμησε πάντως, ότι η Άγκυρα και ο Τσαβούσογλου δεν πρόκειται να ξεφύγουν από την ρητορική που έχουν υιοθετήσει, πως οι Έλληνες φταίνε για όλα, καθώς θεωρούν ότι όποιο κράτος τους είναι εμπόδιο για τα δικά τους σχέδια είναι κράτος - πειρατής.

Από την πλευρά του, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποστεί ήδη τις πρώτες σοβαρές κυρώσεις για την αγορά των S-400 και πως αυτό που διαμηνύουν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην Άγκυρα είναι πως δεν θα ανεχθούν ούτε κατά διάνοια να ενεργοποιηθεί το αντιπυραυλικό σύστημα.

Εξήγησε πως τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ εκπέμπουν ένα ειδικό σήμα προς τα ραντάρ που δείχνει αν είναι εχθρικά ή φιλικά αεροσκάφη και εάν η Τουρκία εντάξει τους S-400 τότε θα πρέπει να ειδοποιηθεί το ρωσικό σύστημα, με τους κωδικούς των νατοϊκών αεροσκαφών.

Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι το ρωσικό σύστημα S-400 είναι η πλέον αποτυχημένη αγορά οπλικού συστήματος παγκοσμίως, καθώς ο Ερντογάν έδωσε ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσει ένα σύστημα που έχει μείνει στα κουτιά και δεν μπορεί να εντάξει στην τουρκική αεράμυνα.

Τι κρύβουν οι τουρκικές καθυστερήσεις στις διερευνητικές

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας και οι δύο καθηγητές Διεθνών Σχέσεων εξέφρασαν προβληματισμό για την επιμονή της Άγκυρας σε αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Με προβληματίζει ότι επιμένουν τόσο πολύ στην αποστρατιωτικοποίηση και τις γκρίζες ζώνες, είπε ο κ. Λιάκουρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν έχει σημασία ποια ρητορική ακούγεται αλλά τι τελικά συζητείται στο τραπέζι. Επεσήμανε επίσης, ότι ο κ. Καλίν έχει αναφέρει ότι δεν θα ήθελε στο τραπέζι των διερευνητικών ζητήματα που αφορούν κυριαρχία.

Όντως προβληματίζει η εμμονή τους, επειδή οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι θέμα αποστρατιωτικοποίησης δεν πρόκειται ποτέ να συζητηθεί από την ελληνική πλευρά, πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προετοιμάζουν το έδαφος για έναρξη διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια διακοπή με τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν διαπραγματεύεται, καθώς όπως είπε όσο πιο πολύ επιμένει σε αποστρατιωτικοποίηση τόσο δείχνει η Άγκυρα ότι σκέφτεται προσχηματικά.

Η Ελλάδα έχει περιγράψει τους όρους για την έναρξη των διερευνητικών, η ΕΕ συμφωνεί με την Αθήνα και η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα αναδεικνύοντας το θέμα της αποστρατιωτικοποιήσεως, ανέφερε ο κ. Συρίγος.

Πηγή: skai.gr