Κλείσιμο

Το παρασκήνιο του Βερολίνου: Τα στρατόπεδα- Ποιοι στήριξαν τις ελληνικές θέσεις

Ομόφωνη ήταν η στήριξη των ελληνικών και κυπριακών θέσεων στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στο θέμα για την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ολλανδία στήριξαν πλήρως κι έβαλαν «πλάτη» για την Ελλάδα, ενώ περισσότερο επιφυλακτικές εμφανίστηκαν η Γερμανία και η Μάλτα. Καμία όμως από τις χώρες της Ε.Ε δε δημιούργησε πρόβλημα εκφράζοντας αντιρρήσεις για το κοινό ανακοινωθέν.

Και το μήνυμα ήταν σαφές: Πλήρη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ε.Ε κάλεσε δε την Τουρκία να αποφύγει κάθε μονομερή ενέργεια και να αποκλιμακώσει την ένταση ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των δυο πλευρών, σε διαφορετική περίπτωση θα της επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν στην Σύνοδο Κορυφής στις 23 Σεπτεμβρίου. 

Πάντως, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ του διαλόγου και καλεί την Τουρκία σε έμπρακτη αποκλιμάκωση για να μη χρειαστεί να φτάσουν στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr