Δένδιας: Σαφές το μήνυμα- 'Ερχονται κυρώσεις αν δεν αποκλιμακώσει η Τουρκία

Την ικανοποίηση του για την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα επιβληθούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά.

«Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της. Ήταν σημαντικό ότι, κατά την άτυπη αυτή συζήτηση -είναι άτυπο Συμβούλιο, δεν καταλήγει σε αποφάσεις, αλλά παρά ταύτα- υπήρξε ένα σαφές κλίμα. Και αυτό το σαφές κλίμα ήταν απολύτως υποστηρικτικό για τη χώρα και απεικονίστηκε στα συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου. Παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών στο τέλος Σεπτεμβρίου,  αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος.
Άρα λοιπόν, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς τι περιμένει η ελληνική πλευρά μέχρι να διεξαχθεί το Συμβούλιο Κορυφής, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτό που ελπίζει είναι η Τουρκία να επανέλθει στη λογική, να σταματήσει τις προκλήσεις. τις αυθαίρετες ενέργειες και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. «Και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με πλαίσιο αναφοράς πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.  

Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργών Εξωτερικών κόκκινη γραμμή είναι το Σύνταγμα της χώρας, «η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». 
 

Πηγή: skai.gr