Τι είπε ο «Σαράφης» στα δύο τηλεφωνήματα με τον αξιωματικό της προστασίας μαρτύρων

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Επισήμως και με τη «βούλα» επιβεβαιώνεται πλέον η χθεσινή διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» με τον αρμόδιο αξιωματικό του τμήματος Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ στις 12.12 το μεσημέρι και στις 18.50, όπως προκύπτει από το ενημερωτικό προς την Προανακριτική Επιτροπή έγγραφο για το περιεχόμενο των επίμαχων συνομιλιών.

«Σαράφης»: Ναι σε εξέτασή μου αλλά μόνο με ηλεκτρονικά μέσα

Και στις δύο επικοινωνίες ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον του κλιμακίου της Επιτροπής στη ΓΑΔΑ για τη δια ζώσης εξέτασή του «δεν ήταν η απείθεια, αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του». Δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με την Προανακριτική, θέτοντας εκ νέου όμως την προϋπόθεση αυτό να γίνει μόνο με ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ήχου με αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, κάτι το οποίο έχει ήδη απορρίψει με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή.  

Τι ανέφερε στο πρώτο τηλεφώνημα ο «Μάξιμος Σαράφης»

Ο αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ αναφερόμενος στην πρώτη επικοινωνία που είχε με τον αποκαλούμενο «Σαράφη», την περιγράφει ως εξής:

Σας αναφέρω ότι 12:12 στις 20/2/2/20 με κάλεσε στο προσωπικό μου τηλέφωνο  ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» και  με ενημέρωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της Επιτροπής, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά  από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του, καθώς η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα του να εξεταστεί  με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή.

Ακόμα ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στο σκοπό της με την εξέταση του εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις. Ακόμα  ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία της αστυνομίας  για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί.

Τον διαβεβαίωσα ότι η υπηρεσία μας ως αρμόδια για τα μέτρα προστασίας του ίδιου, όπως ορίστηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας διαφθοράς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας

Τι είπε στη δεύτερη κλήση του ο «Σαράφης»

Το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του προστατευόμενου μάρτυρα για τον οποίο είναι σε ισχύ ένταλμα βίαιης προσαγωγής του.

Αυτό το τηλεφώνημα περιγράφεται από τον αρμόδιο αστυνομικό ως εξής:

Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής σας αναφέρω ότι σε νεότερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα στις 18:53, 20 Φεβρουαρίου 2020, με το προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης»,  αυτός μου επανέλαβε ότι εφόσον η Επιτροπή αποδεχτεί το αίτημα του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή βρίσκεται στη διάθεση της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα την υποδειχθεί από την υπηρεσία μας προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων. Ζητεί όμως η εξέταση να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 16.00.

Πηγές της Προανακριτικής πάντως χθες μετά τη διαρροή της τηλεφωνικής εμφάνισης του μάρτυρα και της επανάληψης απλώς του αρχικού του όρου, σχολίαζαν οργισμένα «δεν διαπραγματευόμαστε με κουκουλοφόρους» και άλλοι τόνιζαν «δεν θα θέσει όρους ο Σαράφης, προϊδεάζοντας για την κατηγορηματική απόρριψη του αιτήματός του.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι εκκρεμεί η απάντηση του εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, αναφορικά με τη διασφάλιση της εξέτασης του μάρτυρα από την Επιτροπή με τις ίδιες συνθήκες που το έπραξε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και ταυτοχρόνως την εκτίμηση της διατήρησης ή μη του καθεστώστος προστασίας του αποκαλούμενου «Σαράφη» καθώς και του έτερου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», που παραμένει εντελώς άφαντη.