Συνάντηση Μητσοτάκη- Γκουτέρες: Τουρκική προκλητικότητα και Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας αναμένεται να εκθέσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και  στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο το οποίο και φαίνεται να ξεκινά από την παραδοχή που γίνεται από την χώρα μας και αφορά το ότι το "ήρεμο καλοκαίρι" ίσως βρίσκεται πίσω μας σε σχέση με την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει στον κο Γκουτέρες όλο το πλαίσιο της παραβατικής συμπεριφοράς από την πλευρά των γειτόνων, περιγράφοντας όλα τα πεπραγμένα τους, τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στην Κρήτη αλλά και το γενικότερα ψυχρό κλίμα που δημιουργείται πλέον στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, κλίμα που ουδεμία ταύτιση έχει με την εικόνα που έχει έρθει να επιδείξει στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρόεδρος κάνοντας λόγο για «δήθεν διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών.

Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θα θίξει και το ζήτημα του Κυπριακού με διπλωματικούς παράγοντες εντούτοις να κρίνουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη στην τριμερή συνάντηση Κύπρου- Ελλάδας-Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις 27/9, δεδομένης της στάσης που κρατούν Ερντογάν και Τατάρ.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «δεν μπορεί να υπάρξει καν συζήτηση» για να πάει παρακάτω το Κυπριακό και ως εκ τούτου η προσπάθεια που θα καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κρίνεται εκ των προτέρων ατελέσφορη.

Σε διπλωματικό Αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί πάντως και ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ο οποίος νωρίτερα συνάντησε την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ενώ παράλληλα είχε μια τυχαία συνάντηση- σύντομη συζήτηση για την στάση της Τουρκίας και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ και η κα Νούλαντ είχαν μια αναλυτική συζήτηση, με το ραντεβού να έχει προγραμματιστεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες στα Ηνωμένα Έθνη

Ο κος Δένδιας ανέπτυξε όλο το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και συζήτησαν για την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα ανατολικά της Κρήτης με το Νautical Geo.

Στη συζήτηση τέθηκε το η πενταετής συμφωνία συνεργασίας των δύο χωρών η οποία εντούτοις ακόμη δεν έχει υπογραφεί και βρίσκεται σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Πηγή: skai.gr