Κατακραυγή και στην Κύπρο για τον προπηλακισμό του πρύτανη του ΟΠΑ – Καταδικάζουν οι πανεπιστημιακοί 

Κατακραυγή και στην Κύπρο προκάλεσε ο προπηλακισμός του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Μπουραντώνη, με την πανεπιστημιακή κοινότητα της μεγαλονήσου να καταδικάζει την επίθεση. 

Οι εικόνες της επίθεσης και του προπηλακισμού του Πρύτανη του ΟΠΑ ως συνέχεια αντίστοιχων βίαιων επεισοδίων που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας της Κύπρου. Στη μεγαλόνησο παρατηρείται έντονος προβληματισμός μετά τα φαινόμενα βίας και διαπόμπευσης του Πρύτανη του ΟΠΑ. 

Χαρακτηριστικά, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε πως η ανάδυση τέτοιων «βίαιων φαινομένων και δράσεων υπονομεύουν το κράτους δικαίου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Προσβάλλουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και, συνάμα, διαβρώνουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου ως ελεύθερου χώρου σκέψης, γνώσης και πολιτισμού αλλά και καταλύτη προόδου της κοινωνίας».

Παράλληλα, ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συγκάλεσε έκτακτη επικοινωνία με τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου με στόχο την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης των βίαιων ενεργειών και, ταυτόχρονα, συμπαράστασης προς τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο ομόφωνο ψήφισμά του «το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου - λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά έκτροπα με εισβολή ομάδας «αγνώστων» στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά από έκτακτη διαδικτυακή επικοινωνία - καταδικάζει απερίφραστα τη βία σε κάθε πανεπιστημιακό χώρο, είτε προέρχεται από άτομο είτε από σύνολα.  Η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας, οι προπηλακισμοί και οι θρασείς συμπεριφορές που μειώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη, αποτελούν βδελυρές ενέργειες που εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο εκείνων που υπονομεύουν την προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της αυτονομίας και των δημοκρατικών θεσμών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δίπλα στον αγαπητό συνάδελφο Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη».
 

Πηγή: skai.gr