Διπλωματική γκάφα και «κατάρα» τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο για κλίμα: Γιατί σάστισε ο Πούτιν

Η "κατάρα της τηλεδιάσκεψης" δεν άφησε αλώβητους ούτε τους ηγέτες μεγάλων χωρών: το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα, που οργάνωσε η Ουάσινγκτον, «κόπηκε» στον αέρα για να μιλήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμφανίστηκε προς στιγμήν να σαστίζει από αυτή τη διπλωματική γκάφα.

Ενώ ο Μακρόν μιλούσε για τη σημασία του αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τον ευχαρίστησε απότομα, προφανώς χωρίς να έχει αντιληφθεί ότι η ομιλία του Γάλλου ηγέτη δεν είχε ολοκληρωθεί. Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε τον λόγο στον Πούτιν, ο οποίος θα μιλούσε σε ζωντανή μετάδοση.

Ακολούθησε μια αμήχανη στιγμή, με τον Πούτιν να δείχνει ότι δεν ήταν σίγουρος πως είχε έρθει η σειρά του. Στη συνέχεια όμως, άρχισε την ομιλία του.

Ο Μπλίνκεν αργότερα ξαναέβαλε το βίντεο του Μακρόν, επικαλούμενος για το λάθος τις «τεχνικές δυσκολίες» και λέγοντας ότι ήθελε «να δώσει τον λόγο» στον Γάλλο πρόεδρο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αμερικανός υπουργός.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική παραφωνία στη σύνοδο: η εναρκτήρια ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δεν ακουγόταν καλά στην αρχή. Λίγο αργότερα, όταν πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, το μικρόφωνό του ήταν κλειστό και οι πρώτες δηλώσεις του δεν ακούστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ