Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Φανερά ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός, στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό, μετά την επιτυχημένη μάχη στο Βουκουρέστι και την μη πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στόχος της Ελλάδας δεν είναι η ταπείνωση της ΠΓΔΜ, ούτε να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, αλλά να δοθεί λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα απηύθυνε νέα πρόσκληση στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων για συνέχιση των συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε το θέμα δεν τελείωσε στο Βουκουρέστι. Αυτό που τελείωσε είναι η ψευδαίσθηση ορισμένων που νομίζουν ότι μπορεί να μετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς , χωρίς να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις καλής γειτονίας.

src=/upload_files/Image/Grafika
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η αποφασιστικότητα και τα επιχειρήματα όταν χρησιμοποιούνται σωστά φέρνουν αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν απομονώθηκε αλλά βρήκε συμπαραστάτες.

Η Ρηγίλλης, ζητάει από τους βουλευτές να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν εθνικιστικές εξάρσεις για να κατανοήσουν τα Σκόπια ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνέχιση των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης.

Σε αντίθετη περίπτωση το ίδιο το κόμμα θα απομονώσει από τους κόλπους του τέτοιες θέσεις.

Αντιδρώντας με συναισθηματικούς όρους, ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη συνάντηση του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, χαρακτήρισε αδικία την απόφαση.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι ορισμένες πτυχές της στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα του θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας, χωρίς να αλλάξουν οι στόχοι – κλειδιά.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα πρακτικά άσκησε το δικαίωμά της για βέτο, που είναι το βαρύ πυροβολικό στη διπλωματία και για την ενέργειά της αυτή θα πληρώσει, σίγουρα, υψηλό τίμημα. Ωστόσο, εμείς προχωρούμε μπροστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις. Θα αντιμετωπίσουμε και αυτή και θα βγούμε πιο δυνατοί. Επί 17 χρόνια υπήρχαμε ως μη μέλος του ΝΑΤΟ. Θα αντέξουμε και θα είμαστε πιο προσηλωμένοι στην ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι.

Από την πλευρά του, ο διαπραγματευτής της χώρας, Νικολαϊ Ντιμιτρόφ, δήλωσε ότι η ΦΥΡΟΜ χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει την απόφαση του ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ. το κόμμα των αλβανοφώνων, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι δεν στάθηκε ικανή να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και προέβη σε κινήσεις τις οποίες η Ελλάδα εξέλαβε ως προκλητικές.
Πηγή: skai.gr