Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατία Κάρολο Παπούλια και τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει μέσα στις επόμενες δυο μέρες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για την τελευταία πρόταση Νίμιτς σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κύκλος ενημέρωσης της υπουργού Εξωτερικών αρχίζει την Τετάρτη, με την κ. Μπακογιάννη να συναντά την Αλέκα Παπαρήγα και κατόπιν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η νέα πρόταση Νίμιτς που κατατέθηκε την Τρίτη απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το βέτο είναι ζωντανό, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι αν εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς κατέθεσε την Τρίτη νέα ολοκληρωμένη πρόταση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφική διάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια, γραμμένο στα σλαβικά .

Σε δηλώσεις του, μετά την δίωρη συνάντηση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι αναμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών το προσεχές διάστημα, χωρίς ο ίδιος να θέσει χρονοδιαγράμματα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε σε άλλα κέντρα, ο χρόνος έχει σημασία.

Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση είχαν στα Σκόπια ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι με αντικείμενο την πρόταση Νίμιτς στο θέμα της ονομασίας.

Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι, προέβη στην κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:

Με τη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης της προτεινόμενης λύσης που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Έχοντας υπόψιν τη σημασία της πρότασης και της ξεχωριστής σημασίας κάθε λεπτομέρειας αυτής, θα περιμένουμε τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει λεπτομερώς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για την διάρκεια των συνομιλιών και για όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης. Η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες.
Πηγή: skai.gr