Κλείσιμο

Νέα ονομασία

Νέα ολοκληρωμένη πρόταση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφική διάσταση, κατέθεσε την Τρίτη ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, πρότεινε το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια, γραμμένο στα σλαβικά .

Σε δηλώσεις του, μετά την δίωρη συνάντηση στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι αναμένει τις απαντήσεις των δυο πλευρών το προσεχές διάστημα, χωρίς ο ίδιος να θέσει χρονοδιαγράμματα.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε σε άλλα κέντρα, ο χρόνος έχει σημασία.

Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τη διαδικασία.

Ο ειδικός μεσολαβητής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των δυο πλευρών και ότι και οι δυο χώρες αναγνωρίζουν ότι η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων υπογράμμισε ότι περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας.

Η πρόταση Νιμιτς αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντάνα Περίνο δήλωσε ότι αν δεν βρεθεί λύση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 2 Απριλίου, τότε η απόφαση θα ληφθεί στη διάρκεια της.
Πηγή: skai.gr