Όνομα με γεωγραφική διάσταση

Μία νέα ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ κατέθεσε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά το τέλος της
Όπως είπε, πρόκειται για πρόταση με γεωγραφική διάσταση για μία και μόνη χρήση, ενώ παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για συμβιβασμό, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι τρόποι εφαρμογής της πρότασης.

Επίσης, σημείωσε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία.

Ο κ. Νίμιτς επεσήμανε επίσης ότι δεν θέτει χρονοδιαγράμματα αλλά ο χρόνος έχει σημασία.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο, επισήμαναν ότι αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, ο χρόνος που απομένει είναι απαγορευτικός για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προέβη σε προκλητικές δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην ονομασία της χώρας του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε εκβιασμό τις θέσεις της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε επίσης ότι σε περίπτωση άσκησης βέτο από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς το βέτο θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας.

Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση της Ελλάδας για βέτο θα στρέφεται και κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Στο θέμα του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι, τονίζοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Ο κ. Μιλόσοσκι αναφέρθηκε και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του ’95, τονίζοντας ότι με αυτή η Ελλάδα συμφώνησε να μην παρεμποδίσει την ένταξη της χώρας του σε διεθνείς οργανισμούς με το όνομα FYROM.

Από την πλευρά της, η ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν άφησε αναπάντητες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, για τις οποίες σημείωσε ότι δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική.
Πηγή: skai.gr