Εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων

Εντατικοποιούνται αυτή την εβδομάδα οι διαβουλεύσεις στο θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Νέος γύρος συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη στη Νέα Υόρκη, όπου ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς θα υποδεχθεί τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κ.κ Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ.

Λίγα μόνο 24ωρα μετά από τη νέα συνάντηση υπό τον Μάθιου Νίμιτς, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί εκ νέου με τον ομόλογό της Αντόνιο Μιλόσοσκι στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Σλοβενία, στις 2829 Μαρτίου.

• • • Οι διαβουλεύσεις έχουν στόχο την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της γείτονος, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ύστερα από παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής η αμερικανική πλευρά αποφάσισε να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία, όταν η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών με τον Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη κατέληξε εκ νέου σε αδιέξοδο.

Τότε, η Ουάσινγκτον έλαβε πρωτοβουλία να αναβαθμίσει σε επίπεδο υπουργών να αναβαθμίσει σε επίπεδο υπουργών τις διεργασίες, ώστε να επιτευχθούν πολιτικές αποφάσεις που δεν μπορούν να ληφθούν από τους δύο διαπραγματευτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, το βασικό ζήτημα παραμένει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές σε κοινά αποδεκτή ονομασία.

Παρά την αρχική αρνητική αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων στις τρεις προτάσεις που συζητήθηκαν στη Βιέννη (Νέα Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια) στη ΠΓΔΜ δείχνει να αναπτύσσεται έντονο ρεύμα υπέρ της συναίνεσης.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση το Σάββατο του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
Πάντως, στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι υπάρχουν τα περιθώρια επίτευξης λύσης πριν από τη Σύνοδο.

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ερωτηθείσα
Εν τω μεταξύ, τη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει μείζονα υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας με ένα κράτος που αύριο μπορεί να μην υπάρχει
Στο μεταξύ, την επανασύνδεση του με τον κυβερνητικό συνασπισμό αποφάσισε το Αλβανικό Εθνικιστικό Κόμμα στην ΠΓΔΜ.

Το Κόμμα των Αλβανοφώνων είχε αποχωρίσει από το κυβερνητικό σχήμα ζητώντας την άμεση αναγνώριση του Κοσόβου από την ΠΓΔΜ και την διεύρυνση της χρίσης της Αλβανικής γλώσσας.

Με την αποχώρηση του, πριν 10 ημέρες το Αλβανικό Εθνικιστικό Κόμμα είχε προκαλέσει βαθύτατη πολιτική κρίση στη γείτονα χώρα.
Πηγή: skai.gr